MY Studio -podcastit ja -webinaarit

MY Studio (Mikroyrittäjän studio) avaa uusia näkökulmia yrittäjyyteen, osaamisen kehittämiseen ja yrityksen johtamiseen. MY Studio -podcasteissa ja -webinaareissa ääneen pääsevät yrittäjät, tutkijat, yrityspalvelutoimijat sekä muut elinkeinoelämän vaikuttajat. Podcast-vieraiden kanssa keskustelemassa ovat Kerttu Saalasti Instituutin omat tutkijat ja kouluttajat. Neljä kertaa vuodessa pidettäviä webinaareja isännöi Simo Kekäläinen.

Podcastit ja webinaarit ovat osa mikroyrittäjyyden verkko-opintojen oppimateriaaleja, jotka tuotetaan suomalaisten mikroyritysten kasvun ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Sisältöä myös englanniksi.
mies näyttää peukkua ja kännykkää

MY Studio -webinaarit

Yrittäjyyskasvatus - innostuksesta tekoihin

Millainen on nuorten suhtautuminen yrittäjyyteen Suomessa? Tuleeko unelmista totta ja miten? Miten yrittäjyyskasvatus tukee nuorta yrittäjyyden alkutaipaleella? Entä millaista tukea yrittäjyyskasvattajat voivat saada omien taitojensa kehittämiseksi yrittäjyyskasvatuksen uudessa ERKO-koulutuksessa?

Simo Kekäläisen vieraina studion sohvalla ovat väitöskirjatutkija Jouni Hintikka Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista sekä lehtori Ulla Mäntykangas Oamkin ammatillisesta opettajankoulutuksesta. Etänä joukkoon liittyy ERKO-koulutuksen kehittäjä, koulutuspäällikkö Piia Kolho Hamkin ammatillisesta opettajankoulutuksesta.

Vuosi yrittäjänä -ohjelman läpikäynyt ja Särki-vaatemalliston luonut nuori yrittäjä Robi Tolonen kertoo oman yrittäjätarinansa videon muodossa. Särki Clothing valittiin vuonna 2023 Pohjois-Suomen parhaaksi NY-yritykseksi.

Valoa pimeyteen - ketterä muutoskyvykkyys

MY Studio webinaarin neljännessä osassa tuodaan valoa pimeyteen. Mitä tarkoittaa muutoskyvykkyys niin yksilön kuin yhteisön ja organisaation näkökulmasta? Miten selviydytään isoistakin haasteista ja uudistutaan muutoksessa olosuhteista huolimatta? Mitä muuta tarvitaan kuin tsemppiä? Mikä rohkaisee hakemaan apua?

Simo Kekäläisen vieraana studiossa ovat Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin väitöskirjatutkija Santeri Halonen ja Ilocon valmentaja Sari Ilo. Etänä mukaan tulee Laukaan kehitysyhtiön toimitusjohtaja Sanna Jylänki. Mukana videon muodossa on myös Sydänmaanahon tilan yrittäjä Heidi Rossi, joka kertoo oman selviytymistarinansa.

Korkeakoulusta yrittäjäksi – tiedolla ja taidolla

Mikroyrittäjyyden eri puolista kiinnostuneille tarkoitetun MY Studio -webinaarisarjan kolmas osa antaa näkökulmia korkeakoulutettujen yrittäjyyteen. Miten korkeakoulusta voi hypätä yrittäjäksi? Webinaarissa kuulet, kuinka matka yrittäjäksi alkaa ja mitä yrittäjän tiellä voi tapahtua kotimaassa tai kansainvälisesti.​ Miten kaupallistetaan huippututkimus ja keksinnöt?

Simo Kekäläisen vieraana studion sohvalla ovat Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksen projektiasiantuntija Ville Saarenpää ja ennakkotiedosta poiketen Marko Holman sijasta Muon Solutionsin partneri, fyysikko Jari Joutsenvaara. Etäpuheenvuoron pitää AKY - Akavalaisten Yrittäjien puheenjohtaja Timo Saranpää ja alkuorientaation keskustelulle antaa videon muodossa matkailuyrittäjä Heidi Savolainen Seikkailuapinat Oy:stä. Hän liittyy mukaan keskusteluun webinaarin loppupuolella.

Vastuullisuudesta kilpailuetua

MY Studio -webinaarisarjan toinen osa antaa käytännöllisiä vinkkejä vastuullisuuden kehittämiseen. Simo Kekäläisen vieraana studion sohvalla ovat projektipäällikkö Jaana Jeminen Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista ja toimitusjohtaja Miia Törmänen Design Inspiksestä. Etäpuheenvuoron pitää Kerttu Saalasti Instituutin mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi ja alkupotkun webinaarille antaa Jatkuvan nelivedon yrittäjä ja toimitusjohtaja Timo Saari videollaan.

Kahden kauppaa – yrityksen omistajanvaihdoksesta uusi tulevaisuus?

MY Studio –webinaarisarjan ensimmäisessä osassa saat tietoa siitä, millaisia vaiheita ja haasteita omistajanvaihdokseen liittyy ja mistä niihin saa tukea. Yrittäjä saa keskustelusta konkreettisia vinkkejä prosessiin. Kuulemme myös, millainen omistajanvaihdosten tilanne on Suomessa ja millaisia trendejä niihin liittyy.

Simo Kekäläisen vieraana studion sohvalla ovat kehittämispäällikkö Paula Pihlajamaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjistä sekä itsekin omistajanvaihdoksen läpikäynyt projektitutkija Laura Veikkola Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista. Etänä keskusteluun osallistuu yritysvälittäjä Aki Keisu Suomen Yrityskaupat Oy:stä. Keskustelulle alkupotkun antaa siivousalan yrityksensä myynyt raahelainen Erja Rautio videon muodossa, ja hän liittyy mukaan keskusteluun webinaarin loppupuolella.

MY Studio interview: Introduction to Micro Entrepreneurship in Finland

What are the pros and cons of light and part-time entrepreneurship? In this MY Studio Videocast Markus Rytinki, David Delahunty and Monika Luukkonen from the University of Oulu discuss company types and other relevant issues for a starting entrepreneur.

Mikä myy? Miten myyt?

Sosiaalisen median hyödyntäminen yritystoiminnassa - Markus Rytingin vieraina Timo Koivumäki ja Harto Pönkä

Yrityksen tuotteiden ja palveluiden markkinointi sosiaalisessa mediassa on monen yrityksen elinehto. Onko some-markkinointi helppoa, ilmaista ja kohdennettua vai resursseja vaativaa ja silkkaa onnenkauppaa? Tämän podcastin kuunneltuasi tiedät myös sen, mitä somessa ei kannata koskaan tehdä. Vieraina Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun Martti Ahtisaari Instituutin dosentti Timo Koivumäki sekä sosiaalisen median kouluttaja, tietokirjailija Harto Pönkä.

Proffat brändikeskustelussa - Markus Rytingin vieraina Saila Saraniemi ja Erkki Karvonen

Mitä yrityksen brändääminen tarkoittaa? Mitä eroa on imagolla ja brändillä? Miten rakennan yritykselleni vahvan brändin? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaavat My Studion haastateltavana Oulun yliopiston professorit Saila Saraniemi ja Erkki Karvonen. Oulun kauppakorkeakoulussa työskentelevä Saraniemi on Suomen ensimmäinen brändimarkkinoinnin professori. Informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Karvonen on Suomen ensimmäisiä imagotutkijoita ja väitellyt aiheesta jo vuonna 1997. Haastattelijana tutkijatohtori Markus Rytinki.

Some mikroyrityksen myynnin ja markkinoinnin tukena - Mirja Väänäsen vieraina Satu Virtanen ja Juha Lahtinen

Miten some tukee mikroyrityksen myyntiä ja markkinointia? Mirja Väänäsen kanssa mikroyritysten some-kokemuksista keskustelemassa yrittäjä Satu Virtanen Hoivapalvelu Satu Susanna Oy:stä ja pk-yritysten kasvusparraaja Juha Lahtinen, Viexposta.

Miten voit, yrittäjä?

Mitä resilienssi on? Santeri Halosen vieraana Tiina Kiiski

Resilienssi eli muutoskyky on yksi yrittäjän tärkeimmistä kyvyistä muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Yksilön resilienssi ei ole synnynnäinen ominaisuus vaan sitä voi vahvistaa ja kehittää. Podcast-jaksossa väitöskirjatutkija Santeri Halosen vieraana on yrittäjä ja työnohjaaja, työyhteisösovittelija ja kouluttaja Tiina Kiiski. Tiina jakaa omia kokemuksiaan yrittäjänä haastavien tilanteiden kohtaamisesta ja vinkkejä niistä selviämiseen ja oman resilienssin vahvistamiseen.

Millainen on työelämämuotoilijan oma yrittäjyyspolku? Anna-Mari Simunaniemen vieraana Aku Varamäki

Tässä jaksossa vieraana on syksyn 2021 Kaute Talksissakin tavattu Aku Varamäki Workday Designers oy:sta. Yrittäjä ja tietokirjailija Varamäki soveltaa muotoiluosaamista valmentaessaan yrittäjiä, työntekijöitä ja työyhteisöä. Mitä on työpäivämuotoilu ja millaisia ovat tulevaisuuden työelämän metataidot? Kuinka Akun on itse hyödyntänyt muotoiluprosessia ja työelämän metataitoja omalla yrittäjyyspolullaan sen eri käännekohdissa? Haastattelijana tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi. Tämä podcast on osa Osaaminen ja tuottavuus mikroyrityksissä 5op kurssia.

Löydä oma polkusi: unelmoi ja tartu tilaisuuteen! Päivi Lohikosken vieraina Maija Oravamäki ja Anu Mäkinen

Tässä jaksossa Päivi Lohikosken kanssa ovat keskustelemassa suomalaisen kestävyysurheilun konkarit, mainostoimistoyrittäjä Anu Mäkinen ja yksi Suomen menestyneimpiä ja monipuolisimpia kestävyysurheilijoita, opettaja ja yrittäjä Maija Oravamäki. Jaksossa puhutaan unelmoinnista, elämän suunnittelusta, osaamisista ja siitä miten onnistumiset elämässä rakentuvat. Onko kaikki elämässä mennyt niin kuin on suunniteltu ja yli odotusten? Miten naiset nyt viidenkymmenen ikävuoden tienoilla kokevat asian? Podcast on osa Oulun yliopiston mikroyrittäjyyden verkko-opintojen Tunnista omat osaamiset ja vahvuudet -löydä oma polkusi -kurssia.

Työhyvinvoinnin valmennus: Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa yrittäjän työhyvinvoinnissa ? Anna-Mari Simunaniemen vieraana Jaana-Piia Mäkiniemi

Tässä MyStudio -podcastin jaksossa Anna-Mari Simunaniemen vieraana työhyvinvoinnin valmennuksesta keskustelemassa on tutkija ja työhyvinvointivalmentaja Jaana-Piia Mäkiniemi Tampereen yliopistosta. Jaana-Piia avaa uusia näkökulmia työhyvinvointiin ja kertoo mm. työn imusta ja uupumuksesta. Lopuksi esitellään kolme tärkeintä asiaa, jotka yrittäjien kannattaa ottaa huomioon omassa työhyvinvoinnissaan sekä miksi työhyvinvointiin panostaminen kannattaa.

Työelämän ilmiöt, muutos ja luova laiskuus - Heli Kurikkalan vieraana Juha Hakala

Heli Kurikkalan vieraana tässä jaksossa on kasvatustietelijä ja filosofi Juha Hakala, joka toimii Jyväskylän yliopiston professorina Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa sekä dosenttina Oulun yliopistossa. Hakala tunnetaan opettajankouluttajana ja opinnäytetöiden ohjaamisen asiantuntijana. Viime vuosina hän on keskittynyt yhteiskunnallisten ilmiöiden tarkasteluun kirjoissaan.

Mitä olen oppinut yrittäjyydestä? Anna-Mari Simunaniemen vieraana Heikki Saari

Tässä jaksossa keskustellaan aloittavan yrittäjän osaamisen kehittämisestä ja tuottavan liiketoiminnan fokusoimisesta. Videoalan yrittäjä Heikki Saari Livekuvaukset Oy:stä kertoo kokemuksistaan yrittäjän polulla. Aina asiat eivät mene kuten yrittäjä etukäteen kuvittelee. Mihin yrittäjän kannattaa keskittää oma aikansa? Miten tunnistaa omista ideoistaan ne tuottavat?

Yrittäjän työkyvyn ja palautumisen vaikutus yrityksen tulokseen - Anna-Mari Simunianiemen vieraana Jaana Laitinen

Miten työkyky ja palautuminen vaikuttavat yrittäjän tuloksellisuuteen? Miten löytää tasapaino työn ja itsestään huolehtimisen välille? Anna-Mari Simunaniemen kanssa keskustelemassa työhyvinvoinnin tutkija, dosentti Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta.

Tunteet työelämässä ja poikkeustilanteissa - Heli Kurikkalan vieraana Merja Julkunen

Työelämän kehittäjä, yrittäjä Merja Julkunen keskustelee Heli Kurikkalan kanssa tunteista työelämässä sekä omista kokemuksistaan yrittäjyydestä ja uusista aluevaltauksista poikkeusaikana. Ovatko poikkeusolot helpommin kestettävissä, kun ne hyväksyy? Miten yrittäjä huolehtii itsestään korona-aikana? Podcast on julkaistu huhtikuussa 2020.

Kuinka johdat, yrittäjä?

Vastuullinen matkailu – utopiaa vai kannattavaa liiketoimintaa? Anna-Mari Simunaniemin vieraana Outi Ugas

Millaista on eettinen ja kestävä matkailu? Miten sitä mitataan? Kaikki tietävät mikä on hiilijalanjälki, mutta mikä on hiilikädenjälki? Millaista on hyvä vastuullisuusviestintä? Kuinka löytää vastuullista toimintaa tukevat verkostot ja kuinka alan sertifikaatteja voi saada? Podcast vieras Positive Impactin vanhempi asiantuntija Outi Ugas on tunnettu hiilijalanjälkilaskurin kehittämisessä matkailutoimijoille sekä tehnyt pitkään työtä matkailualan vastuullisuusasioiden vanhempana asiantuntijana. Outia haastattelee tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi.

Oma rooli kestävän talouden ja sosiaalisen sekä ympäristövastuun osa-alueilla on joskus haastava löytää. Vastuullinen liiketoiminta rakentuu viime kädessä luottamukselle ja sosiaalisille suhteille yhteiskunnassa ja yrityksen tasolla. Myös taloudellinen kannattavuus on elinehto ja kaikista vastuullisuusteoista viestiminen rehellisesti on osa vastuullista liiketoimintaa. Hyödyllisiä vastuullisuuslaskureita löytyy, mutta viime kädessä yrittäjän omatunto ja vastuullinen tahtotila ovat myös hyviä mittareita. Haastattelussa nousee esiin käytännönläheisiä keinoja, kuinka yritysten kannattaa miettiä omaa roolia kestävän liiketoiminnan edistämisessä erityisesti matkailualalla. Yrittäjän on hyvä pysähtyä tarkastelemaan, mitä yrityksessä tulee sisään ja mitä menee ulos.

Podcast on tuotettu osana MERVA: Mereltä vaaroille - vastuullisesti -hanketta, joka rahoitettiin Maa- ja metsätalousministeriön HAMA-rahoituksella Lapin ELY-keskuksen kautta.

Finland – the place for a prospective entrepreneur, Muntaser Al Hamad as guest of Santeri Halonen

For an international entrepreneur, Finland offers a great ecosystem with variety of support services to start one’s business. However, coming from another culture can encompass challenges on the way. Santeri Halonen and his guest Muntaser Al Hamad from Startup Refugees are discussing the topic of starting and developing a company in Finland from a foreigner’s perspective. Muntaser provides helpful tips on being entrepreneur in Finland and navigating in the Finnish entrepreneurship ecosystem.

Muntaser Al Hamad, also an entrepreneur himself, is working as a business program manager at Startup Refugees. He has extensive experience helping new entrepreneurs to starting and developing their businesses.

Luontomatkailusta liiketoimintaa – Viivi Hanhinevan vieraana Heidi Savolainen

Luontomatkailu tarjoaa paljon mahdollisuuksia ainutlaatuisiin elämyksiin, ja suomalaiselle luontomatkailulle on laaja kansainvälinen kysyntä. Kaupallisen korkeakoulutuksen käynyt Heidi Savolainen heitti korkokengät nurkkaan ja ryhtyi eräoppaaksi. Hän perusti Seikkailuapinat-yrityksen, joka on alusta saakka mahdollistanut luontomatkailun niin kotimaisille kuin ulkomaalaisille asiakkaille. Haastattelijana viestinnän harjoittelija Viivi Hanhineva.

Naisten yrittäjyys, tasa-arvo, epäonnistumisen pelko ja usko omiin kykyihin – Pauliina Björkin vieraana Ulla Hytti ja Jonna Muurinen

Tutkimuksen mukaan naisilla on miehiä vähemmän aikeita yrityksen perustamiseen, he kokevat enemmän epäonnistumisen pelkoa ja he uskovat vähemmän kykyihinsä. Mistä tämä johtuu ja mitä tälle voisi tehdä? Yrittäjyyden professori Ulla Hytti Turun Yliopistosta ja toimitusjohtaja Jonna Muurinen Kuulu OY:stä keskustelevat aiheesta Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin projektitutkija Pauliina Björkin kanssa.

Living as an entrepreneur in Finland – tips for a budding entrepreneur

Starting a business is easy in Finland, but there are many things involved that are good to know before setting up a company. Why should you write a business plan? Which networks should you take part in? Do you have to learn Finnish to gain success? These and other first steps of a beginning entrepreneur are discussed by entrepreneur and Project Specialist Pamela Spokes and Network Manager (Migrant, young and creative entrepreneur networks) Sari Laitinen from Suomen Yrittäjät. Hosted by Markus Rytinki from Micro-entrepreneurship Center MicroENTRE.

Aloittamista vaille valmis – vinkkejä aloittelevalle mikroyrittäjälle

Yrityksen perustaminen on helppoa, mutta siihen liittyy monta asiaa, jotka on hyvä tietää ennen lähtölaukausta. Miksi liiketoimintasuunnitelma kannattaa kirjoittaa? Mikä yritysmuoto sopii minulle? Mikä on myynnin merkitys yrittäjän elämässä? Näistä ja muista aloittelevan yrittäjän ensi askeleista Markus Rytingin vieraina keskustelemassa yrittäjä Kaisa Rikula Luonnollisesti Oulujärvi Oy:stä sekä yritysneuvoja Jarmo Siipola Oulun Seudun Uusyrityskeskuksesta.

Keskustelua mikroyritysten johtamisesta, yrityskaupoista ja työelämän murroksesta - Santeri Halosen vieraana Laura Veikkola

Tämän podcast-jakson vieraana on entinen yrittäjä, nykyinen MicroENTRE®:n projektitutkija Laura Veikkola. Podcastissa pohditaan ja peilataan eri mikroyrittäjyyteen liittyviä teemoja, kuten johtamista ja siihen vaikuttavaa työelämän murrosta, omistajanvaihdoksia sekä mikroyrittäjyyttä Suomessa. Laura kertoo myös omakohtaisia kokemuksia yrittäjäpolultaan, ajatuksia ihmisläheisestä johtamisesta sekä millaista on käydä läpi omistajanvaihdosprosessi. Haastattelijana projektitutkija Santeri Halonen.

Vastuullisuus ja ennakointi tuovat kilpailuetua mikroyrityksille - Anna-Mari Simunaniemen vieraina Krista Mänttäri ja Piia Vähäsalo

Tässä jaksossa vieraina ovat yrittäjät Krista Mänttäri (Ravintola Pore) ja Piia Vähäsalo (Langin Kauppahuone). He keskustelevat tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemen kanssa vastuullisuudesta ja tulevaisuuden ennakoinnista mikroyrityksissä. Millä tavalla taloudellista, sosiaalista ja ympäristövastuuta toteutetaan matkailu- ja ravitsemusalan pienissä yrityksissä? Voiko vastuullinen toiminta olla myös kilpailuetu ja kuinka siitä kannattaa kertoa asiakkaille? Entä tulevaisuuden ennakointi; kenen vastuulla se on yrityksessä ja millä keinoilla siitä saa suunnitelmallista?

Etätyötä yksin, yhdessä, tunteella ja taidolla - Päivi Lohikosken vieraina Jyrki Sundström ja Mari Saikkonen

Verkkoaseman Jyrki Sundström Verkkoasemalta ja Mari Saikkonen Axiell Mediasta kertovat tässä jaksossa, mitä oman työn ja etätyön johtaminen vaativat yksilöltä ja työyhteisöltä. Miten voi myydä etänä? Miten yhteisöllisyyttä rakennetaan ja ylläpidetään ja miten tuloksellisuutta seurataan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin tulee vastauksia Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koulutuspäällikkö Päivi Lohikosken vetämässä Etätyö My Studiossa.

Henkilöstön ja yrityksen johtaminen mikroyrityksessä - Kai Hännisen vieraina Lauri Haapanen ja Petri Ahokangas

Mitkä asiat vaikuttavat mikroyritysten johtamiseen? Millaiset johtamisongelmat ovat tyypillisiä suomalaisille mikroyrityksille ja miten mikroyritystä ja sen työntekijöitä johdetaan tehokkaasti? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin yliopistotutkija, dosentti Kai Hännisen haastattelemana vastaavat Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yliopistonlehtori Lauri Haapanen ja professori Petri Ahokangas. Lauri Haapanen keskittyy tutkimuksessaan johtamiseen ja kansainväliseen liiketoimintaan ja Petri Ahokangas uuden digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen.

Mikroyritysten johtaminen: ekosysteemit ja ketteryys - Kai Hännisen vieraina Kirsi Aaltonen ja Harri Haapasalo

Mitä mikroyritysten ketterä johtaminen on? Mitä ekosysteemiyhteistyö mahdollistaa mikroyrityksille ja mitä ketterällä liiketoiminnalla tarkoitetaan? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaavat Kai Hännisen haastateltavina Oulun yliopiston tuotantotalouden professorit Kirsi Aaltonen ja Harri Haapasalo.

Mikroyritysten ketterä johtaminen: yrityspalveluorganisaatioiden tuki - Kai Hännisen vieraina Riitta Palosaari ja Harri Jokela

Millaista tukea yrityspalveluorganisaatiot tarjoavat mikroyritysten johtamiseen? Millaista apua mikroyritykset kaipaavat ja miten johtamisen suuntaviivat asetetaan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaavat Raahen Seudun Kehityksen yrityskehityspäällikkö Riitta Palosaari ja Nivala-Haapajärven seudun kehittämisyhtiö NIHAK:in yrityspalvelupäällikkö Harri Jokela. Riitta ja Harri ovat päivittäin tekemisissä alueidensa pienyrittäjien kanssa kehittääkseen mikro- ja pk-yritysten valmiuksia Haastattelijana yliopistotutkija, dosentti Kai Hänninen.

Itsensä johtaminen ja ketteryys mikroyrittäjien näkökulmasta - Kai Hännisen vieraina Milja Hokkanen ja Teemu Pehkonen

Miten mikroyrittäjien tulisi johtaa itseään reagoidakseen suunnitelmallisesti muutoksiin? Millaiset johtamistoimet yrittäjän kannattaa toteuttaa itse ja millaiset ulkoistaa? Näistä kertovat Kai Hännisen haastateltavina mikroyrittäjät Milja Hokkanen Tilitoimisto Tiliecon Oy:stä ja Teemu Pehkonen Kulkukoira Oy:stä. Milja on työnsä puolesta jatkuvasti tekemisissä mikroyritysten talousasioiden kanssa, kun taas Teemu on keskittynyt korona-aikana kehittämään yrityksensä verkkokauppapalveluita.

Vastuullisuuden laiminlyönti voi tulla kalliiksi - Anna-Mari Simunaniemen vieraana Niina Suuronen

Vastuullisuuden laiminlyönti yrityksessä voi johtaa jopa asiakkaiden menettämiseen. Yrityksen laatutyö on riskienhallintaa, joka auttaa selviytymään yllättävissä liiketoiminnan muutoksissa. Niina Suuronen Responsia Quality Consultingista kertoo, kuinka mikroyrittäjä pääsee alkuun omassa vastuullisuuden arvioinnissa. Haastattelijana Anna-Mari Simunaniemi.

Ketterän johtamisen toimenpiteet ja mikroyritysten menestystekijät - Kai Hännisen vieraina Raimo Seikkala ja Jari Kotajärvi

Miten mikroyrittäjät hyödyntävät ketterän johtamisen toimenpiteitä käytännössä? Mitkä asiat mahdollistavat kasvun ja mitä menestystekijöitä mikroyrityksiltä vaaditaan? Muun muassa näistä asioista kertovat Kai Hännisen haastateltavina mikroyrittäjät Raimo Seikkala ja Jari Kotajärvi. Raimo Seikkala toimii ResComi IT-yrityksen toimitusjohtajana ja Jari Kotajärvi Raahen Talonhoito kiinteistöpalveluyrityksen toimitusjohtajana. Molemmilla vierailla on vuosien kokemus pienyrityksen johtamisesta.

Kasva viisaasti!

Löytyykö sinulta "Plan B"? Toimintaympäristön muutokset mahdollisuutena - Katariina Ala-Rämin vieraana Kyllikki Taipale-Erävala

Kuinka toimintaympäristön muutokset voidaan nähdä mahdollisuutena? Mitä se vaatii yrittäjältä ja henkilöstöltä? Muutos tulee usein varkain ja huomaamatta, siksi muutosta tulee seurata. Tässä My Studion jaksossa Katariina Ala-Rämin vieraana on Oulun yliopiston tutkijatohtori Kyllikki Taipale-Erävala, joka on tutkinut venäläisten ja suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten alihankintaverkostoja. Kyllikin puheissa käydään metsäteollisuuden alkuvaiheissa aina 1800 -luvulla saakka ja kerrotaan suurten tehtaiden sulkujen vaikutuksesta pieniin yrityksiin. Aiheena Kyllikin väitöksessä oli osaamiset, jotka mahdollistavat liiketoiminnan pitkäkestoisen toiminnan ja selviytymisen jatkuvissa liiketoimintaympäristöjen muutoksissa. Osaamisia tarvitaan suhteessa yrityksen sisäisiin toimintoihin sekä ulkoisiin toimintoihin ja muutoksen seuranta kuuluu yrityksissä kaikille. Kyllikki avaa tässä jaksossa mielenkiintoisia näkökulmia siihen, mitä muutososaamiset käytännössä tarkoittavat ja miten nämä voidaan muuttaa voimavaroiksi.

Verkostojen voimaa: miten ja miksi verkostoituisin? Katariina Ala-Rämin vieraana Kati Vehmas

Tässä jaksossa kuullaan vinkkejä verkostoitumiseen ja entisten verkostojen vahvistamiseen. Yrittäjä Kati Vehmas katsoo mikroyrittäjien verkostojen etuja mikroyrittäjän (Digiabit Oy), tutkijan sekä ydinryhmäverkoston vetäjän silmin. Miten Katin käsitys verkostoista on muuttunut vuosien varrella ja mitä vinkkejä hän antaisi muille mikroyrittäjille? Katin kanssa keskustelemassa on Katariina Ala-Rämi, joka opettaa avoimessa yliopistossa Mikroyritykset muuttuvissa toimintaympäristöissä -kurssilla.

Yrityksen kasvunhallintaa lakimiehen näkökulmasta - Peetu Virkkalan vieraana lakimies Eelis Paukku

Eelis Paukun yrityksessä tarjotaan juridiikkaan liittyviä palveluja mm. sopimus- ja vero-oikeus- sekä ympäristöoikeusneuvontaa. Työoikeudesta on heillä myös paljon kokemusta. Tässä podcastissa keskustellaan mm. suurten ja pienten yritysten työsuhdeasioista, joukkorahoituksesta ja erilaisista velvoitteista. Pientenkin yritysten kannattaa hyödyntää työlainsäädännön velvoitteet oikein, koska virheet voivat koitua lopulta kalliiksi. Yrityksen kasvaessa tulee myös muita kompastuskiviä esiin, jotka yrittäjän kannattaa huolehtia kuntoon. Lopussa Eelis tiivistää yrittäjälle kolme tärkeintä vinkkiä, joista yksi on, että konflikteja kannattaa välttää. Haastattelijana projektitutkija Peetu Virkkala.

Yritysvalmennus ja verkostot mikroyrittäjän voimavaroina - Anna-Mari Simunaniemen vieraana Mari Autio

Tässä MY Studio -jaksossa keskustellaan mikroyrittäjien liiketoiminnan kehittämisestä ja valmentamisesta. Anna-Mari Simunaniemen vieraana on business coach ja yrittäjä Mari Autio Taitoavain Oy:stä.

Yritysneuvoja auttaa pienissä ja isoissa kehittämistarpeissa - Anna-Mari Simunaniemen vieraana Ella Saarenpää

Tässä MY Studion jaksossa puhutaan julkisista yrityspalveluista ja niiden tarjoamasta tuesta mikroyrittäjille. Anna-Mari Simunaniemen vieraana on yrityskehittäjä Ella Saarenpää Kemin Digipolis Oy:stä.

IPR-oikeudet: Meidän IPR-oikeuksia loukataan! Maarit Jokelan vieraina Suvi Julin ja Ari-Pekka Launne

IPR-oikeudet ovat aineetonta omaisuutta, joita aina silloin tällöin loukataan toisen yrityksen toimesta. Mistä IPR-oikeuksista riidellään eniten? Mitä riitatapauksista voi oppia? Osaatko tunnistaa IPR-rekisteröintiin liittyvät huijausyritykset?

Maarit Jokelan vieraina on kaksi immateriaalioikeuksien ammattilaista, Suvi Julin Berggren Oy:stä ja Ari-Pekka Launne Evkan Oy:stä.