Linguistic and bodily involvement in multicultural interactions

Linbo

Project description

In this project, we study linguistically asymmetric, multicultural interactions involving migrants and native Finnish speakers. Migrants’ possibilities to use their native languages are limited in Finnish society, which leads to linguistic asymmetries in their everyday interactions. Combining different linguistic and bodily resources may help strengthen one’s involvement in everyday face-to-face interactions, which, in turn, form the basis of society at large. We conduct interactional linguistic and conversation analytic studies of video recorded social encounters to find out how people’s use of different languages (multilingualism) intertwines with touch, gaze and other bodily means (multimodality). We bring this together with a discourse analytic study of group interviews; the ideologies and concurrent ways of speaking that influence migrants’ social involvement. By using these two methodologies we can examine both how people interact in real life situations and on what their thoughts and underlying ideologies are regarding those interactions. LinBo deepens our understanding of asymmetric multicultural interactions and migrants’ involvement in society as well as of the interplay of multilingual and multimodal resources in interaction.

Project members: Maria Frick (PI), Kaarina Hippi (née Mononen), Liisa-Maria Lehto, Ivana Leinonen, Katriina Rantala, Elina Vittaniemi

Project coordinator

University of Oulu

Project results

Publications:

Gaskins, Dorota, Maria Frick, Elina Palola & Antje Endesfelder Quick (2019): Towards a usage-based model of early code-switching. Evidence from three language pairsApplied linguistics review. Published online ahead of print.

Endesfelder Quick, Antje, Dorota Gaskins, Oksana Bailleul, Maria Frick & Elina Palola (2020): A gateway to complexity:.A cross-linguistic comparison of child bilingual speech. International Journal of Bilingualism. ublished online ahead of print.

Frick, Maria (2020): Syyllistytkö sinäkin arjen mikrorasismiin – eli mistä kielivalintamme kertovat? University of Oulu blog Science with Arctic Attitude 3 November 2020.

Hippi, Kaarina (2020): Monikielisyyteen suhtautuminen kielielämänkertojen valossa. In Hippi, K., Lappalainen, H. & Nuolijärvi, P. (eds.): Suomalaisten kielellistä elämää: Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -hankkeen satoa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.105 - 142.

Hippi, Kaarina, Hanna Lappalainen & Pirkko Nuolijärvi (2020): Suomalaisten kielikokemuksia kootusti: Asenteita ja arvostuksia, variaatiota ja vaikenemista. Finnish Literary Society blog Vähäisiä lisiä. Kirjoituksia kulttuurista, tutkimuksesta ja kulttuuriperinnöstä. 27.11.2020.

Rantala, Katriina (2020): Uusia näkökulmia kielenoppimisen laajoihin mahdollisuuksiin. Virittäjä 124(4), 611-615.

Master's theses:

Poutiainen, Mari (2019): Au pair korjattavana ja opetettavana. Multimodaalinen vuorovaikutusanalyysi. [Repairing and teaching an au pair. A multimodal interaction analysis].

Tolonen, Sini (2020): Kysymys–vastaus-vieruspari lapsen ja aikuisen monikielisessä vuorovaikutuksessa. [Question-answer adjacency pairs in a multilingual conversation between a 2-year old and his au pair]

Bachelor's theses:

Näkkäläjärvi, Inker-Elli (2020): What do you have food mukana äiti? Monikielisen lapsen vuorojen pituus ja kompleksisuus.

Vittaniemi, Elina (2020): Kokouskeskustelun palauttaminen käsiteltävään aiheeseen. Puheenjohtajan kehollinen toiminta.

Research groups

• SIIN (Social Interaction and Involvement)
  • COACT (Complexity of (inter)action and multimodal participation)
  • Northern Sociolinguistic Encounters (NSE)