Pohjois-Suomen kohorttiin 1986 kuuluvat henkilöt kutsutaan tutkimuksiin vuosina 2019 - 2020

Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986 - Hyvinvointi- ja terveystutkimus 2019 - 2020

Kohortti 1986 on osa Pohjois-Suomen syntymäkohorttien hyvinvointi- ja terveystutkimusohjelmaa, jossa kohorttiin kuuluvien terveyttä on seurattu jo raskaudenajalta alkaen. Kohorttiin kuuluu noin 9400 henkilöä, joiden äidit asuivat raskauden aikana Oulun ja Lapin lääneissä ja lapsen arvioitu syntymäaika sijoittui 1.7.1985 - 30.6.1986 väliselle ajalle.

Nyt kohorttiin 1986 kuuluvien henkilöiden ollessa 33-35 -vuotiaita, heidät kutsutaan jälleen tutkimuksiin vuosien 2019-2020 aikana.

Tutkimuksen toteuttaa Oulun yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta. Tutkimukseen kuuluu terveyttä ja hyvinvointia laajasti selvittävä neliosainen kysely, joka täytetään internetissä tai paperilla. Lisäksi kutsutaan laajaan terveystutkimukseen ensin Oulussa ja Oulun lähialueella asuvat. Tämä osio tarjoaa kohorttilaisille paljon tietoa omasta terveydestä mm. fyysistä toimintakykyä mittaavista testeistä (esim. käsien puristusvoima ja kestävyyskunnon mittaus) sekä liikuntamittarilla tehtävästä liikunta-aktiivisuuden seurannasta. Lisäksi terveydentilaa selvitetään kehonkoostumusmittauksella (In-Body), sydänfilmillä, verenpainemittauksilla, keuhkojen toimintakokeella (spirometria) ja ihotutkimuksilla (allergiatestit). Tutkimukseen osallistuville tehdään lisäksi hammaslääkärin suorittama suun ja hampaiston tutkimus sekä kasvojen ja hampaiston 3D-kuvaus sekä silmänpohjakuvaus ja muut silmätutkimukset ja kuulotutkimukset. Tämä laaja, noin 7-8 tuntia kestävä tutkimus tehdään Oulussa Kastellin tutkimuskeskuksen sekä Oulun yliopistollisen sairaalan tiloissa.

Viimeksi päivitetty: 28.8.2019