Oulangan tutkimusasema

Oulangan tutkimusasema on Oulun yliopiston Infrastruktuuri-yksikön Kuusamossa sijaitseva alueyksikkö. Asema perustettiin vuonna 1966 palvelemaan bio- ja geotieteellistä tutkimusta ja opetusta. Nykyisin asema on yliopiston monitieteinen alueellinen yksikkö, joka toteuttaa opetukseen ja tutkimukseen liittyvän perustehtävänsä ohella yliopiston aluetoimintaa Koillismaalla. Asema tarjoaa modernin tutkimus- ja koulutusympäristön niin tutkijoille, opiskelijoille, opettajille kuin kurssien, seminaarien sekä kongressien järjestäjille. 

Asemalla on käynnissä ilmaston- ja ympäristömuutoksen seurantatutkimus, jota rahoittavat Suomen Akatemia ja Oulun yliopisto. Tutkimuksessa koealoilla ovat tutkimustornit ja mittausanturit, jotka mittaavat koko ajan lämpötilaa, ilmankosteutta, sademäärää, ilmanpainetta, tuulennopeutta, säteilytasetta, lämpövuota, lumensyvyyttä, hiilidioksidin määrää, maaperän lämpöä ja kosteutta. Koealoilla tehdään kokeellista tutkimusta vaihtuvien lumiolosuhteiden vaikutuksesta ympäristöön ja kasvillisuuteen. Tutkimus sisältää myös porolaidunnuksen vaikutusta ympäristön  muutokseen sekä ilmastonmuutoksen vaikutusta porotaloudelle.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan esittelyvideon ilmastonmuutostutkimuksesta  

Tutkimusasemalla vuosikymmeniä tehtyjen ympäristön pitkäaikaisseurantojen  aineistot edesauttoivat pääsyyn eLTER-verkostoon. Aiheesta lisää täältä.

Oulangan tutkimusaseman toiminnasta kuvattiin jakso Ylen aamu tv:n Luonto lähellä sarjaan. Ohjelma on katsottavissa Yle areenassa.

Olemme Facebookissa.

Olemme Twitterissä.

 

Kiutakönkään maisemakameran videota voit katsoa täältä.