Airuet

Hyvä opiskelija, Oulun yliopisto kutsuu sinut airueksi yhdenteentoista kaikkien tiedekuntien yhteiseen tohtoripromootioon.

Oulun yliopiston tohtoripromootio on siirretty koronavirusepidemian vuoksi keväälle 2022. Uusi ajankohta julkistetaan myöhemmin. 

 

Mikä on tohtoripromootio?

Promootiossa tohtorin tutkinnon suorittaneet saavat juhlallisessa aktissa tohtorin arvon sekä niiden merkeiksi tohtorinhatun ja -miekan. Kolmipäiväisiin juhlallisuuksiin kuuluvat promootioaktin lisäksi miekanhiojaiset perjantaina, kulkue, jumalanpalvelus ja illallistanssiaiset lauantaina sekä purjehdus sunnuntaina. 

Tohtorien virallinen vihkiminen, promootioakti, on yliopiston suurin ja arvokkain akateeminen juhla ja se noudattaa monilta osin jopa 700 vuoden takaisia perinteitä. Airuiden tehtäviin kuuluu näiden perinteiden ylläpitäminen ja Oulun yliopiston edustaminen, kun he ottavat kunniavieraita vastaan ja avustavat eri juhlallisuuksissa tapahtumapäivien aikana.

Airuiden tehtävät

Monipäiväinen juhla vaatii paljon valmisteluja. Järjestelyistä vastaavat yliopisto ja promootiotoimikunta. Erityisen tärkeä rooli promootion onnistumisessa on airuilla, jotka ovat yliopiston edustajina läsnä kaikissa promootion tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Kutsumme nyt opiskelijoita mukaan tohtoripromootioon airuiksi tapahtumapäivien eri tilaisuuksiin.

Airuiden tärkeitä tehtäviä ovat mm. kunniavartio tilaisuuksien aikana, vieraiden vastaanotto ja opastus, miekanhiojaisissa ja promootioaktissa avustaminen sekä muu yleinen opastus päivällisillä ja tanssiaisissa.

Tehtävissä airuita ohjaa yliairut Johanna Bluemink.

Miten airueksi pääsee? 

Airueksi haetaan Oulun yliopiston opiskelijoita tasaisesti kaikista tiedekunnista. Tehtävässä on hyötyä omatoimisuudesta ja kärsivällisyydestä. Uusien tuttavuuksien ja ainutlaatuisen kokemuksen lisäksi airuet saavat ajastaan ja työpanoksestaan työtodistuksen sekä UniOulu collegepaidan. Airuille järjestetään lisäksi kiitosjuhla eli karonkka tohtoripromootiotapahtumapäivien jälkeen. 

Airutkoulutukset

Ilmoittautuneille airuille järjestetään tohtoripromootion infotilaisuuksia, joiden päivämäärät ilmoitettaan myöhemmin.

Lisäksi tulemme järjestämään harjoituksia Oulun Tuomiokirkossa, sillä on tärkeää harjoitella mahdollisimman sujuvaa ja nopeaa, mutta silti arvokasta saapumista kirkkoon promootiokulkueen jälkeen. Näistä sekä muista harjoituksista tiedotetaan ilmoittautuneita erikseen. 

Pukeutuminen 

Miehet

Tumma puku (musta tai tummansininen), valkoinen paita, tummat sukat, harmaa solmio, ohutpohjaiset mustat nauhakengät. Huom. päivällä ei taskuliinaa. 

Naiset

Miekanhiojaisissa ja promootiopäivällisillä värillinen iltapuku (huom. iltapuvun sävyinen huivi sallittu).

Promootioaktissa musta mekko tai hame, jonka helman pituus ylettyy polven alapuolelle (ei kuitenkaan täyspitkä/nilkkapituinen), tummanharmaat tai mustat sukkahousut sekä mustat kengät. Huomioithan, että kenkien tulee olla sellaiset, joilla voit olla koko päivän minkä vuoksi emme suosittele korkeakorkoisia kenkiä. 

Molemmilla

Airutnauhat, jotka tulevat yliopistolta. Airuilla on aina päässään ylioppilaslakki tai teekkarilakki. 

Lisätietoja

Mikäli sinulla on kysyttävää airueen tehtäviin ja promootioon liittyen, voit laittaa viestiä osoitteeseen conferment.ceremony@oulu.fi tai olla suoraan yhteydessä Yliairut Johanna Blueminkiin johanna.bluemink@oulu.fi

 

Viimeksi päivitetty: 22.1.2021