Tervetuloa Ouluun / Welcome to Oulu

Saapuminen Ouluun

Lentäen

Ouluun pääsee nopeimmin lentämällä. Finnair ja Norwegian liikennöivät Helsinki - Oulu-välillä päivittäin. Lentokenttä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee joko linja-autolla tai taksilla.

Linja-autot

Linja-autovuorot 8 ja 9 liikennöivät säännöllisesti lentoasemalta keskustaan. Lipun voi ostaa joko käteisellä linja-autosta tai Oulun joukkoliikenne-mobiiliapplikaatiolla. Yhdensuuntainen matka maksaa 5,80€. Aikataulut löydät täältä

Taksit

Lentokentän edustalla on taksitolppa, jossa on takseja odottamassa aina lentojen saapuessa.

Junalla

Oulun rautatieasema sijaitsee kaupungin keskustassa. Nopein junayhteys Helsingistä Ouluun kestää noin viisi ja puoli tuntia. VR liikennöi Ouluun myös muilta paikkakunnilta. Voit tutustua aikatauluihin ja lippujen hintoihin osoitteessa www.vr.fi

Linja-autolla

Oulun linja-autoasema sijaitsee rautatieaseman yhteydessä Oulun keskustassa. Matkahuollon bussit liikennöivät Ouluun päivittäin eri puolilta Suomea. Voit tutustua aikatauluihin ja lippujen hintoihin osoitteessa https://www.matkahuolto.fi/

Majoitus

Oulussa sijaitsee useita eri hotelleja, joista suurin osa, kuten Lapland Hotels, Scandic ja Forenom Aparthotels Oulun keskustassa.

Saapuminen Oulun Yliopiston kampukselle

Konferenssi järjestetään Oulun Yliopiston pääkampuksella Linnanmaalla, joka sijaitsee noin viisi kilometriä Oulun keskustasta pohjoiseen. Keskustasta kampukselle pääsee helpoimmin linja-autolla. Pohjoiseen (kampukselle päin) liikennöivät linja-autot pysähtyvät pysäkeillä, joiden perässä on kirjain P ja etelään (kampukselta keskustaan päin) pysähtyvät pysäkeillä, joiden perässä on kirjain E. Linjat 1, 2, 3, ja 8 liikennöivät keskustasta kampukselle pysäkiltä Kaupungintalo P. Pysäkki Yliopisto P sijaitsee aivan yliopiston vieressä.

Jos majoitut kaupungin ulkopuolella, on hyvä huomata, että linjat 1-17 pysähtyvät pysäkeillä Kaupungintalo P ja E ja linjat 20-57 pysäkeillä Pekuri P ja E. Pysäkit sijaitsevat lähekkäin saman kadun varrella.

Jos majoitut Nallikarissa, linja 15 kulkee Tuiraan pysäkille Merikoskenkatu E2, josta voit vaihtaa linjoille 1,2,3 ja 8 pysäkiltä Merikoskenkatu P2, Huomaathan, että pysäkki sijaitsee toisella puolella tietä.

Navigointi kampuksella

Suosittelemme sisäänkäyntiä pääovesta T2. Kävele käytävää suoraan eteenpäin, kunnes näet vihreät naulakot ja niiden vieressä ilmoittautumispisteen. Kampuskartta

Getting to Oulu

Oulu is the largest city in northern Finland with a population of over 200,000. You can find more information on Oulu here. The city is located in the region of North Ostrobothnia by the Gulf of Bothnia. Oulu is easily reached by several means of travel from most parts of the country.

By plane

The quickest way to get to Oulu is by air. Oulu airport is the second busiest in Finland, with flights from Helsinki arriving throughout the day.The operators between Helsinki and Oulu are Finnair (Oneworld) and Norwegian. The airport is located approximately 15 kilometres from the city. The city can be reached from the airport either by bus or by taxi.

Buses

The two bus lines (9 and 8) that leave the airport regularly both drive through the city centre. You can find the timetable here. A one-way ticket to Oulu costs 5,80€ and can be purchased either by cash in the bus or before getting on by using a mobile app.

Taxi

Taxis are on call at the taxi stand in front of the airport during the scheduled arrival times.

Rental cars

Oulu is well connected within the Finnish road network and can be easily reached by car. Most of the major car rental agencies are represented in Finland. Look at the companies’ websites for further details.

By train

The railway station is located in the city centre, and the station services numerous connections to other Finnish cities. The fastest connection from Helsinki to Oulu takes approximately 5 h 30 minutes. All trains are operated by the railway company VR: https://www.vr.fi/cs/vr/en/frontpage.

By coach

Oulu coach station is located in the city centre. Coach connections link Oulu with both its neighbouring towns and other destinations across the whole of Finland. For more information on coach timetables and ticket prices, please visit Matkahuolto for all companies’ timetables.

Accommodation

Several large hotel chains are represented in Oulu, including, e.g., Lapland Hotels, Scandic and Forenom Aparthotels, in addition to a number of independent hotels. Most are located in the city centre.

Getting to campus

The conference will be held at the University of Oulu main campus in Linnanmaa, which is situated approximately five kilometres to the north from the city centre. The main campus is best accessed from the city centre by bus using lines 1, 2, 3 and 8 which all leave frequently from the stop Kaupungintalo P, literally by the Oulu City Hall. Northbound connections are signified by the letter P and southbound connections by E. These lines have a stop right next to the university’s largest parking area. The right stop to disembark is called  Yliopisto P. For people who might be staying outside the city centre, it may be worth knowing that lines 1-17 all stop at Kaupungintalo P/E, while lines 20-57 stop at Pekuri P/E. Both bus stops are along the same street. One-way ticket costs 3,30€ and you can buy it from the bus by cash or buy a ticket with the Oulun Joukkoliikenne-mobile app.

If staying in Nallikari, line 15 can be taken to Merikoskenkatu in Tuira, where one would have to cross the road to find the stop Merikoskenkatu P which is another stop for lines 1-3 and 8.

Navigation at the campus

Entry through the main entrance 2T is recommended. Walk straight through the corridor until you see the green coat racks and the registration desk next to them. Campus map

Last updated: 14.11.2019