Suunnittelusta valmistukseen – FMT-päivät 2025 toivat huippuosaajat yhteen

Teollisuuden ja teknologian huippuosaajat kokoontuivat jälleen FMT-päiville keskustelemaan tulevaisuuden valmistustekniikoista, yhteistyöprojekteista ja uudenlaisen suunnittelun mahdollisuuksista. Vuoden 2025 tapahtuman teemana oli Suunnittelusta valmistukseen – nopean tuotekehityksen, suunnittelun ja valmistustekniikan vuorovaikutuksen sekä laadunvarmistuksen näkökulmasta. Tapahtuma oli kattava katsaus siihen, kuinka 3D-teknologiat ja digitaaliset valmistusmenetelmät muuttavat tuotantoa.
mies puhuu seminaariväelle
Kari Mäntyjärvi moderoi FMT-päiviä.

FMT-päivien kantavana ajatuksena oli tänä vuonna tuoda esiin koko tuotekehityksen ketju – suunnittelusta konkreettiseen valmistukseen. FMT-ryhmän tutkimusjohtaja Antti Järvenpään mukaan teema syntyi tarpeesta nostaa esiin nopean kehitysprosessin merkitys erityisesti 3D-teknologioiden hyödyntämisessä. "Meillä on esillä niin yrityksiä kuin korkeakouluja, ja kun aiheeseen on paljon annettavaa, tällainen teema toimii erinomaisesti", Järvenpää kiteyttää.

Tapahtumassa esiteltiin useita hankkeita, kuten 3DTY, KATI ja IDid, jotka osoittavat konkreettisesti, kuinka ideasta päästään toimivaan tuotteeseen uudenlaisella yhteistyöllä ja teknologialla. 3DTY-hankkeessa yhteistyössä toimivat TKI-asiantuntija Antti Alonen Savonia-ammattikorkeakoulusta ja kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi FMT-ryhmästä nostavat erityisesti esiin suunnitteluprosessin merkityksen. Heidän mukaansa on ratkaisevaa, että suunnittelussa osataan ottaa valmistusmenetelmät huomioon jo varhaisessa vaiheessa.

Mäntyjärven mukaan myös yrityksille oli tärkeää avata sitä, kuinka prosessi etenee tuotemäärittelystä suunnitteluun ja valmistukseen. Tapahtumassa esiteltiin mm. ralliauton tuotantoprosessi.

3D-tulostus tuo joustavuutta ja vapautta

Yksi FMT-päivien kantavista säikeistä oli 3D-tulostuksen mahdollisuudet – ja erityisesti se, miten teknologia on harpannut teoriasta konkreettiseksi tuotantotavaksi. "Suurten kappaleiden tulostus ei ole enää tulevaisuutta, vaan tätä päivää", kertoo Järvenpää. Myös 3D-kuvantamisen hyödyntäminen ja sen siirtyminen tutkimuslaboratorioista käytännön työkaluksi on havaittu selkeänä trendinä.
Järvenpään mukaan 3D-teknologian suurin mullistus piilee sen tuomassa joustavuudessa. "Kun mielikuvituksen päästää valloilleen, ei vielä edes tiedetä kaikkea, mitä tällä voidaan saavuttaa." Suunnittelun vapaus antaa yrityksille mahdollisuuden luoda täysin uusia tuotteita ja ratkaisuja, jotka eivät olisi mahdollisia perinteisin valmistusmenetelmin.

Yritykset, tutkijat ja koulutus kohtaavat

Verkostoituminen oli jälleen yksi tapahtuman keskeisistä tekijöistä. Sekä Mäntyjärvi että Alonen painottavat, että FMT-päivien vahvuus on siinä, miten tutkijat, yritykset ja oppilaitokset pääsevät aidosti keskustelemaan ja kehittämään uusia ideoita yhdessä. "Keskusteluissa syntyi useita uusia kontakteja – juuri tätä varten FMT-päivät ovat olemassa", kertoo Mäntyjärvi tyytyväisenä.
Toimitusjohtaja Jussi Tammisalo Tamspark Oy:stä korostaa tapahtuman arvoa erityisesti kaupalliselta kannalta. "Tämä on vähän kuin käänteinen messutapahtuma – täällä me pääsemme asiakkaiden luo." Tammisalon mukaan tärkeintä on päästä puhumaan oikeiden ihmisten kanssa ja rakentamaan pitkäjänteisiä yhteyksiä, jotka mahdollistavat teknologian kehittymisen myös liiketoiminnassa.

Luonto, tiede ja teknologia kohtaavat

Tammisalon mielestä tapahtuman yllättävin ja ehkä puhuttelevin osuus liittyi projektitutkija Justus Reunasen esitykseen lääketieteen yhdistämisestä valmistusteknologiassa. Esityksessä yhdistettiin biologisia esikuvia – kuten eläinten rakenteita tai luonnon muotoja – teknologisiin ratkaisuihin, ja se herätti kovasti innostusta. "Luonto ei ole keksinyt pyörää, mutta me voimme oppia siltä paljon", Tammisalo lainaa esityksen pitäjää. Luonto tarjoaa inspiraation lähteen, jossa teknologian kehittäminen voi ammentaa aivan uudenlaisia näkökulmia.

Katse kohti tulevaa

Vaikka osa osallistujista toivoi vahvempaa panostusta alueen yritysten osallistamiseen, tapahtuman anti koettiin yleisesti erittäin positiiviseksi. Esitysten monipuolisuus ja korkea taso saivat kiitosta, ja osallistujat tunsivat, että keskustelut toivat uusia näkökulmia sekä konkreettisia kehitysideoita.

”FMT-päivät 2025 osoittivat jälleen, kuinka tärkeää on tuoda yhteen eri alojen osaajia ja rikkoa perinteisiä siiloja. Tulevaisuuden menestystarinat syntyvät yhteistyöstä, ja FMT-päivät on toiminnan näyteikkuna”, sanoo Nivalan Teollisuuskylä Oy:n kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen.

"Emme enää mieti, mitä on mahdollista tehdä, vaan mitä haluamme tehdä – ja se on innostavaa", kiteyttää Antti Järvenpää. FMT-päivät 2025 jäävät mieleen tapahtumana, jossa visiot, tekniikka ja yhteistyö kohtasivat tavalla, joka rohkaisee katsomaan rohkeasti eteenpäin.


Tapahtuman järjestivät Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä, 3D-tulostuksen yhteishanke (3DTY), Implementation of DeD AM in future manufacturing (IDiD), Kone- ja autotekniikkaa tehostavat innovaatiot (KATI) sekä ELME Studio TKI-ympäristöä ylläpitävä Nivalan Teollisuuskylä Oy.

Teksti ja kuva: Minna Kilpeläinen