Suorakerrostuksen hyödyntäminen tulevaisuuden valmistuksessa - IDiD
IDiD
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakenne- ja investointirahastot - INTERREG
Projektin rahoittaja
Rahoituksen määrä
2 030 996 EUR
Projektin koordinaattori
University of Oulu
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
Tutkijat
Projektin kuvaus
Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä on päätoteuttajana uudessa yhteispohjoismaisen tutkimuskonsortion Implementation of DeD AM in future manufacturing (IDiD) hankkeessa, jossa pyritään edistämään metallin suorakerrostus menetelmien käyttöönottoa yrityksissä.
Menetelmänä metallin suorakerrostus tulostaminen avaa uusia mahdollisuuksia suurten ja vaativien kappaleiden valmistamiseen. Suorakerrostus 3D tulostusta on mahdollista toteuttaa moderneilla robottihitsaussoluilla ja CNC-mekanisoiduilla ratkaisuilla, joita on käytössä teollisuudessa. Hankkeen tavoitteena onkin edistää alueen konepajateollisuuden uudistamista hyödyntämällä jo olemassa olevia laitteita metallien suorakerrostukseen. Hankkeessa tuotetaan tietoa suorakerrostuksen mahdollisuuksista ja laitteistoista, joilla suorakerrostus on mahdollista. Paikallisen teollisuuden lisäksi hankkeessa tehdään yhteistyössä kansainvälisten laitevalmistajien kanssa.
Suorakerrostus tulostuksen yleistyminen vauhdittaa digitaalisen valmistuksen vallankumousta sekä on tärkeää metalliteollisuuden kestävän kehityksen kannalta. Metallin tulostusmenetelmien käyttöönotto yrityksissä on myös yksi avain toimitusvarmuuden kannalta kriisitilanteiden, kuten sodan tai pandemian aikana, jolloin maailmanlaajuiset toimitusketjut eivät toimi normaalisti.
IDiD-hanke on saanut rahoituksen Interreg Aurora 2021-2027 -ohjelmasta ja hankkeen budjetti on noin 2 miljoonaa euroa, josta suomalaisten tutkimusryhmien osuus on noin 1,1 miljoonaa euroa. Hanketta toteuttavat Oulun yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto (LTU), Lappeenrannan yliopisto sekä UiT - Norjan arktinen yliopisto. Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2023 – 31.12.2025 ja sitä ovat rahoittamassa Interreg Aurora rahoitusohjelman lisäksi Lapin liitto, Nivalan kaupunki, Nivalan Teollisuuskylä Oy, Region Norrbotten sekä suomalaisyritykset Randax Oy ja Ponsse Oyj.
Projektin toimenpiteet
IDiD-projekti mukana FMT-päivillä 28.-29.5.2024. Lue lisää tapahtumasta TÄÄLTÄ.