Suorakerrostuksen hyödyntäminen tulevaisuuden valmistuksessa - IDiD

IDiD

Menetelmänä metallin suorakerrostus tulostaminen (DED) avaa uusia mahdollisuuksia suurten ja vaativien kappaleiden valmistamiseen. IDiD-hankkeessa pyritään edistämään näiden menetelmien käyttöönottoa yrityksissä jo olemassa olevia laitteistoja hyödyntämällä sekä luomaan perusta tulevalle rajat ylittävälle yhteistyölle metallin suorakerrostus tulostamisen alan toimijoiden kesken.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Euroopan rakenne- ja investointirahastot - INTERREG

Projektin rahoittaja

Lapin liitto
Nivalan kaupunki
Nivalan Teollisuuskylä Oy
Region Norrbotten
Randax Oy
Ponsse Oyj

Rahoituksen määrä

2 030 996 EUR

Projektin koordinaattori

University of Oulu

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö

Projektin kuvaus

Oulun yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -tutkimusryhmä on päätoteuttajana uudessa yhteispohjoismaisen tutkimuskonsortion Implementation of DeD AM in future manufacturing (IDiD) hankkeessa, jossa pyritään edistämään metallin suorakerrostus menetelmien käyttöönottoa yrityksissä.

Menetelmänä metallin suorakerrostus tulostaminen avaa uusia mahdollisuuksia suurten ja vaativien kappaleiden valmistamiseen. Suorakerrostus 3D tulostusta on mahdollista toteuttaa moderneilla robottihitsaussoluilla ja CNC-mekanisoiduilla ratkaisuilla, joita on käytössä teollisuudessa. Hankkeen tavoitteena onkin edistää alueen konepajateollisuuden uudistamista hyödyntämällä jo olemassa olevia laitteita metallien suorakerrostukseen. Hankkeessa tuotetaan tietoa suorakerrostuksen mahdollisuuksista ja laitteistoista, joilla suorakerrostus on mahdollista. Paikallisen teollisuuden lisäksi hankkeessa tehdään yhteistyössä kansainvälisten laitevalmistajien kanssa.

Suorakerrostus tulostuksen yleistyminen vauhdittaa digitaalisen valmistuksen vallankumousta sekä on tärkeää metalliteollisuuden kestävän kehityksen kannalta. Metallin tulostusmenetelmien käyttöönotto yrityksissä on myös yksi avain toimitusvarmuuden kannalta kriisitilanteiden, kuten sodan tai pandemian aikana, jolloin maailmanlaajuiset toimitusketjut eivät toimi normaalisti.

IDiD-hanke on saanut rahoituksen Interreg Aurora 2021-2027 -ohjelmasta ja hankkeen budjetti on noin 2 miljoonaa euroa, josta suomalaisten tutkimusryhmien osuus on noin 1,1 miljoonaa euroa. Hanketta toteuttavat Oulun yliopisto, Luulajan teknillinen yliopisto (LTU), Lappeenrannan yliopisto sekä UiT - Norjan arktinen yliopisto. Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2023 – 31.12.2025 ja sitä ovat rahoittamassa Interreg Aurora rahoitusohjelman lisäksi Lapin liitto, Nivalan kaupunki, Nivalan Teollisuuskylä Oy, Region Norrbotten sekä suomalaisyritykset Randax Oy ja Ponsse Oyj.

Projektin toimenpiteet

IDiD-projekti mukana FMT-päivillä 28.-29.5.2024. Lue lisää tapahtumasta TÄÄLTÄ.