Marjoilla menestykseen -hankkeessa kehitetään uusia käyttötarkoituksia ja tuoteideoita puolukalle

Mittaustekniikan yksiköllä on oltu kiinnostuneita puolukasta jo pitkään, sekä tehty yhteistyötä paikallisten marja- sekä kosmetiikkayrityksien kanssa puolukkaan liittyen. Nämä aiemmat tutkimukset (mm. Business Finlandin rahoittama PULU-hanke ja Arktisten kasvien taiga – EAKR-hanke) ovat luoneet kiinnostuksen, sekä pohjan puolukan ominaisuuksien tutkimiselle ja mahdolliselle tuotekehittelylle.
Marjoilla menestykseen – uusia tuoteideoita ja bioaktiivisuuksia puolukasta -hankkeen tavoitteena on tutkia tarkemmin puolukan ominaisuuksia, sekä kehittää näiden pohjalta uusia käyttötarkoituksia ja tuoteideoita puolukalle tai siitä jalostetuille tuotteille. Syksyllä 2025 aloitetaan tutkimaan puolukan antimikrobiallisia ominaisuuksia. Menetelmien optimoinnin jälkeen keskitytään erityisesti yhteisvaikutuksiin muiden antimikrobiallisten yhdisteiden kanssa. Antimikrobiallisten yhdisteiden tutkiminen on ajankohtaista mikrobien antibioottiresistenssin yleistyessä. Puolukan antimikrobialliset ominaisuudet voisivat myös toimia luonnonmukaisena vaihtoehtona erilaisissa iho- ja haavavoiteissa tavanomaisten lääkeaineita sisältävien voiteiden sijaan.
Hankkeen toisena mielenkiinnon kohteena on puolukassa luonnollisesti olevan hyytelöimisaineen eli pektiinin tutkiminen. Tällä hetkellä elintarviketeollisuudessa, lääkkeissä ja kosmetiikassa käytettävä pektiini on peräisin ulkomaisien sitrushedelmien kuorista. Puolukan pektiini voisi siis tuoda kotimaisen ja kestävän kehityksen mukaisen vaihtoehdon sitrushedelmien pektiinille, mikä voisi olla houkutteleva vaihtoehto etenkin kosmetiikassa.
Hankkeessa pyrimme innovoimaan uusia käyttötarkoituksia puolukalle tai siitä saataville yhdisteille, yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa, luoden samalla tarvittavaa yhteistyöverkostoa tulosten hyödyntämiseksi käytännössä.
Lisätietoa hankkeesta:
Mainitut aiemmat hankkeet:
https://www.oulu.fi/fi/projektit/arktisten-kasvien-taiga-terveytta-luonnosta