Kestävät materiaalit ja järjestelmät
Monitieteinen tutkimuksemme edistää luonnonvarojen kestävää ja vastuullista käyttöä. Tutkimuksemme ulottuu teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisestä terästeollisuuden päästöjen vähentämiseen ja kehittyneiden materiaalien tuotantoon ja käyttöön.
Image

Tutkimusta kiertotaloudesta biomateriaaleihin
Edistämme tehokkaampaa teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä ja ilmastoystävällisiä tuotantotapoja. Myös kehittyneiden erikoislujien terästen tutkimus on erityisalaamme.
Kiertotalouden ja terästutkimuksen lisäksi tutkimme myös:
- katalyysiin pohjautuvia ympäristöteknologioita
- materiaalitieteen uraauurtavia menetelmiä
- kestäviä biomateriaaleja
- energiatalouden uusia mahdollisuuksia
- kestävää kaivostoimintaa ja mineraalien hyödyntämistä.
Tutkijat ja projektit
Tutustu tutkijoihimme ja heidän tarkempiin tutkimusaiheisiinsa.
Fokusalueen tutkijoita on mukana mm. Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoittamissa projekteissa sekä Suomen Akatemian huippuyksikössä:
- Ultrafast Laplace NMR 2018-2023
Ultranopean NMR-menetelmän avulla molekyylien vaihdon havaitsemista voidaan nopeuttaa jopa 10 000-kertaisesti.
- SURFACE 2017-2022
Projektissa tutkitaan pilvipisaroiden muodostumista ilmakehässä. Tulosten avulla voidaan parantaa tulevia ilmastoennusteita.
- Inverse Problems Research Group
Tutkimusryhmä on mukana Inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikössä 2018-2025 (The Finnish Centre of Excellence of Inverse Modelling and Imaging), jonka tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa esimerkiksi lääketieteellisessä kuvantamisessa, maaperän tutkimisessa ja ilmakehämalleissa.
Fokusalueen tutkimusta koordinoi Kvantum-instituutti ja se yhdistää tutkimusta luonnontieteellisen, teknillisen ja tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnista.