Luokkahuoneen KE1139 kunniaksi

Kun Tero Mustonen aloitti opinnot kemian fuksina, ohjasi yliopiston aulassa oleva lappu hänet luokkahuoneeseen KE1139. Tuosta huoneesta tuli opiskeluaikojen tukikohta, joka muistuttaa Mustosta edelleen rakkaista yliopistovuosista.
Mies vastaanottaa miekkaa tohtoripromootiossa

Täydellinen tutkinto

Kuva: Tero Mustonen tohtoripromootiossaan vuonna 2013 © Studio P.S.V.

Sveitsin kautta Saksaan töihin päätynyt Mustonen on valmistunut kemian maisteriksi ja väitellyt tekniikan tohtoriksi mikroelektroniikan alalta. Tie tekniikan puolelle avautui, kun Heli Jantusen tutkimusryhmässä kaivattiin kemian osaajaa painettavan elektroniikan tutkimukseen.

Monitieteellinen koulutus on tehnyt Mustosesta mielenkiintoisen kandidaatin työnantajille, sillä Keski-Euroopassa eri alojen yhdistelmä on harvinainen.

”Minulla on täydellinen tutkinto siinä mielessä, että olen kemian alalla töissä ja minulla on kemian maisterin tutkinto ja sitten sähkötekniikan tutkinto on insinööritutkinto. Näiden kahden yhdistelmä on aika erikoinen, kun voi tilanteesta riippuen sanoa kollegoillensa kuuluvansa joko kemisteihin tai insinööreihin”, Mustonen sanoo.

Vähällä oli, että teollisuuteen töihin tempautunut Mustonen olisi jättänyt väitöskirjan kirjoittamatta. Kuultuaan Mustosen aikeista lähteä Eurooppaan töihin silloinen työnantaja kuitenkin vinkkasi, että saksankielisillä alueilla ollaan kovin tarkkoja titteleistä ja tohtorin paperit on hyvä olla taskussa.

Mustoselle tuli kiire, mutta paria päivää ennen Sveitsiin muuttoa tohtorintutkinto oli valmis.

”Viikonloppu- ja iltatöinä vuonna 2009 töiden ohessa kirjoitin väikkärin. Oli aika hektinen vuosi”, Mustonen naurahtaa.

Kiitos Oulun yliopistolle

Ulkomailla työskentelevä Mustonen oli jo jonkin aikaa pohtinut, että haluaisi antaa jotain takaisin Oulun yliopistolle. Tule kasvamaan kanssamme -kampanjan aikana hän päätti tehdä lahjoituksen ja mietti hetken sopivaa summaa. Sitten mieleen tuli kemian oma luokka KE1139.

”Keksin, että 1139, sehän on semmoinen hyvä summa. Siitä se on sitten jatkunut, olen joka vuosi lahjoittanut saman summan”, Mustonen kertoo.

Lahjoittaminen on Mustoselle mieluinen tapa osoittaa kiitollisuutta Oulusta saadulle koulutukselle. Euroopassa ilmaista koulutusta on osannut arvostaa uudella tavalla.

”Suomessa on maksuton koulutus tohtoriksi asti, mikä on muualla maailmassa aika ennenkuulumatonta. Tuntuu siltä, että kun olen saanut paljon Oulun yliopistolta, niin haluan antaa jotain takaisin”, Mustonen pohtii.

Oulusta on ollut hyvä ponnistaa

Sopiva aineyhdistelmä opinnoissa ja uusi mielenkiintoinen tutkimusala ovat vieneet Mustosta nopeasti eteenpäin hänen urallaan. Hän toteaa olleensa juuri oikeaan aikaan mukana tutkimassa juuri oikeaa asiaa.

”Ihmiset, jotka ovat töissä Oulussa ja tekevät tutkimusta, ovat ylpeitä siitä.”

”Painettu elektroniikka oli juuri siihen aikaan pinnalla, kun aloin tutkimaan sitä Oulussa. Se on vienyt minua yritysmaailmassa eteenpäin”, Mustonen kertoo.

Mustonen arvostaa sitä, että Oulun huippututkimusyksiköt pitävät oman päänsä tutkimuksensa suhteen ja luottavat omaan työhönsä. Mustonen on sitä mieltä, että oululaisen asenteen huomaa:

”Ihmiset, jotka ovat töissä Oulussa ja tekevät tutkimusta, ovat ylpeitä siitä.”