Hakeminen vaihtoon

Eri vaihto-opiskeluohjelmiin on omat erilliset hakuaikansa, jotka on syytä ottaa huomioon jo hyvissä ajoin ennen hakemista. Tutustu huolellisesti eri vaihto-ohjelmien hakuprosessiin.

Hakeminen Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin

Seuraava haku kaukokohteisiin Euroopan ulkopuolella järjestetään 1.-20.11.2024.

Tarkemmat tiedot haussa mukana olevista kohteista ja hakuprosessista julkaistaan syyslukukauden 2024 alussa.

Eurooppa

Hakujen ajankohdat

Erasmus+ ja Nordplus -vaihtoihin järjestetään vuosittain kaksi hakuaikaa:

1.-28.2. järjestettävässä päähaussa haetaan vaihtoon seuraavan lukuvuoden vaihtojaksoille.

15.-30.9. järjestettävällä toisella hakukierroksella haetaan tulevan kevätlukukauden vaihtojaksoille ja haussa ovat mukana ne kohteet, joihin on jäänyt paikkoja vapaaksi helmikuussa järjestetystä hausta. Kaikki hakukohteet eivät siis välttämättä ole haettavissa syksyisin järjestettävällä toisella hakukierroksella.Hakuprosessi

Erasmus+ ja Nordplus -vaihtoihin hakeminen on kaksivaiheinen prosessi.

1) Ensin haet vaihtoon täyttämällä sähköisen hakulomakkeen SoleMOVE-liikkuvuustietokannassa. Tarkista hakemukseen tarvittavat liitteet omalta kv-koordinaattoriltasi.

2) Kun SoleMOVE-hakemuksesi on hyväksytty ja sinut on valittu lähtemään vaihtoon Oulun yliopistosta, tulee sinun tehdä vielä erikseen hakemus vaihtoyliopistoon.

Katso oman tiedekuntasi kohteet ja tarkemmat ohjeet Erasmus+ ja Nordplus -vaihtohakuihin Eurooppa-sivun Sinulle-valikosta. Euroopan vaihtokohteisiin haettaessa sinua auttaa oman tiedekuntasi / tutkinto-ohjelmasi kv-koordinaattori.

Euroopan ulkopuoliset kohteet

Hakujen ajankohdat

Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin järjestetään vuosittain yksi hakuaika. Seuraava haku järjestetään 1.-20.11.2024 ja haussa ovat vaihtopaikat syyslukukaudelle 2025 ja kevätlukukaudelle 2026. Hakukierroksella on mukana myös north2north-ohjelman Pohjois-Amerikan kohteet lukuvuodelle 2025-26. Tästä lisätietoa tällä sivulla kohdassa "north2north".

Hakukierroksella mukana olevat vaihtokohteet, hakuohjeet ja tietoa hakuprosessista löydät ennen hakua julkaistavasta hakukuulutuksesta.

Hakukierroksella ovat mukana vaihtopaikat Yhdysvalloissa, Australiassa ja Kanadassa, Etelä-Amerikassa, Japanissa, Hong Kongissa, Singaporessa, Taiwanissa, Thaimaassa, Etelä-Koreassa sekä ISEP-ohjelman vaihtopaikat Euroopan ulkopuolella. Osa vaihtokohteista on laaja-alaisia, eli niihin voivat hakea kaikki opiskelijat, joille on vaihtokohteessa tarjolla tutkintoon sopivia opintoja. Osa vaihtokohteista on rajattu tietyille aloille ja niihin voivat hakea vain ko. oppiaineiden opiskelijat. Hakukuulutuksesta löytyvät tiedot mahdollisista alakohtaisista rajoituksista vaihtokohteittain.

Euroopan ulkopuolisista vaihtokohteista ja niihin liittyvistä mahdollisista rajoituksista löytyy lisätietoa Euroopan ulkopuoliset kohteet -sivulta. Huomaathan kuitenkin, että kullakin hakukierroksella haussa mukana olevat kohteet voivat vaihdella vuosittain ja hakukierroksilla mukana olevat kohteet ilmoitetaan aina hakukuulutuksessa.

Hakuprosessi

Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake SoleMOVE-liikkuvuustietokantaan ja osallistumalla haastatteluun. SoleMoveen kirjaudutaan Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Sähköisen hakemuksen liitteeksi (vain Word- tai Pdf-muotoisina) tarvitset:

Valintaprosessi

Valintakriteereinä käytetään akateemisia perusteluita vaihtoon hakeutumiselle, motivaatiota, opintomenestystä ja kielitaitoa. SoleMove-hakemuksen lisäksi valintaprosessiin kuuluu haastattelu. Haastattelut järjestetään ryhmähaastatteluina ja hakijat, jotka ovat jättäneet SoleMove-hakemuksen ajoissa ja joilla täyttyvät vaihtohaun kriteerit, kutsutaan haastatteluun hakuajan päättymisen jälkeen. Haastatteluun osallistuminen on pakollista ja siinä arvioidaan mm. motivaatiota ja sitoutumista . Jos opiskelija ei osallistu haastatteluun, hän luopuu tällöin hakuprosessista.

Mahdolliset aiemmat vaihtopaikkojen perusteettomat peruutukset voidaan katsoa heikentäväksi tekijäksi valintoja tehtäessä.

Hakuprosessin eteneminen

Hakuajan päättymisen jälkeen hakemukset arvioidaan ja pisteytetään. Hakukriteerit täyttävät opiskelijat kutsutaan haastatteluihin. Tarkemmat tiedot haastattelusta ja ajankohdista ilmoitetaan hakijoille haastattelukutsun yhteydessä. Oulun yliopiston ehdokkaat eri vaihtokohteisiin valitsee koulutuspalveluiden valintatiimi. Lopullisen valinnan tekee aina vastaanottava yliopisto.

Kysyttävää? Ota yhteyttä international.office(at)oulu.fi

north2north

North2north-kohteisiin hakeminen

north2north-verkoston vaihtokohteisiin on mahdollista hakea pitkään lukukauden kestävään vaihtoon (kaukohaun yhteydessä) tai itsehankittuun lyhyeen vahtoon (jatkuva haku).

Pitkät vaihdot north2north-kohteessa (Pohjois-Amerikka)

Pitkään vaihtoon north2north-ohjelman Pohjois-Amerikan kohteisiin voit hakea kaukokohteiden haussa. Lukuvodeksi 2024-25 voit hakea north2north-ohjelmaan kaukokohteiden haussa niin, että valitset north2north ohjelman yhdeksi kolmesta hakukohteesta prioriteettijärjestyksessä. Jos sinut hyväksytään north2north-ohjelmaan, pyydetään sinua ilmoittamaan prioriteettijärjestyksessä kolme Pohjois-Amerikan north2north-kohdetta. Opetushallitus tekee virallisen päätöksen opiskelijan hakukohteesta helmikuussa 2024. Kohteet löydät north2north-verkoston sivuilta.

Lyhyt vaihto north2north-kohteessa (Pohjoismaat)

Voit hakea rahoitusta lyhyelle vaihdolle north2north-verkoston Pohjoismaissa sijaitseviin korkeakouluihin. Lyhyen vaihdon kesto on yhdestä viikosta kahteen kuukauteen. Lyhytvaihto voi olla esimerkiksi kesäkouluun osallistumista. Apurahaa voit hakea, jos lyhytvaihdossa suorittamasi opintopisteet hyväksiluetaan Oulun yliopiston tutkintoosi. Kurssille tai lyhytvaihtoon täytyy itse hankkia paikka, Oulun yliopistolla ei ole listaa tai paikkoja tietyille kursseille. Lyhyen vaihdon rahoitus on noin 125 euroa / viikko.

Lisätietoa north2north-verkostosta ja vaihdoista antaa Oulun yliopiston north2north-koordinaattori Satu Lohiniva, kansainvälisen liikkuvuuden palvelut (international.office@oulu.fi)