Hakeminen vaihtoon

Eri vaihto-opiskeluohjelmiin on omat erilliset hakuaikansa, jotka on syytä ottaa huomioon jo hyvissä ajoin ennen hakemista. Tutustu huolellisesti eri vaihto-ohjelmien hakuprosessiin.

Hakeminen Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin

Seuraava haku kaukokohteisiin Euroopan ulkopuolella järjestetään marraskuussa 2022.

Tarkemmat tiedot haussa mukana olevista kohteista ja hakuprosessista löytyvät tältä sivulta ennen hakuajan alkua julkaistavasta hakukuulutuksesta Euroopan ulkopuoliset kohteet -kohdasta. 

Eurooppa

Hakujen ajankohdat

Erasmus+ ja Nordplus -vaihtoihin järjestetään vuosittain kaksi hakuaikaa:

1.-28.2. järjestettävässä päähaussa haetaan vaihtoon seuraavan lukuvuoden vaihtojaksoille.

15.-30.9. järjestettävällä toisella hakukierroksella haetaan tulevan kevätlukukauden vaihtojaksoille ja haussa ovat mukana ne kohteet, joihin on jäänyt paikkoja vapaaksi helmikuussa järjestetystä hausta. Kaikki hakukohteet eivät siis välttämättä ole haettavissa syksyisin järjestettävällä toisella hakukierroksella.

Hakuprosessi

Erasmus+ ja Nordplus -vaihtoihin hakeminen on kaksivaiheinen prosessi.

1) Ensin haet vaihtoon täyttämällä sähköisen hakulomakkeen SoleMOVE-liikkuvuustietokannassa. Ohjeita SoleMOVEn käyttämiseen ja sähköisen hakemuksen tekemiseen löydät SoleMOVE-ohjeesta. Tarkista hakemukseen tarvittavat liitteet omalta kv-koordinaattoriltasi.  

2) Kun SoleMOVE-hakemuksesi on hyväksytty ja sinut on valittu lähtemään vaihtoon Oulun yliopistosta, tulee sinun tehdä vielä erikseen hakemus vaihtoyliopistoon.

Katso oman tiedekuntasi kohteet ja tarkemmat ohjeet Erasmus+ ja Nordplus -vaihtohakuihin Eurooppa-sivun Sinulle-valikosta. Euroopan vaihtokohteisiin haettaessa sinua auttaa oman tiedekuntasi / tutkinto-ohjelmasi kv-koordinaattori.

Euroopan ulkopuoliset kohteet

Hakujen ajankohdat

Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin järjestetään vuosittain yksi hakuaika. Seuraava haku järjestetään 1.-20.11.2022 ja haussa ovat vaihtopaikat syyslukukaudelle 2023 ja kevätlukukaudelle 2024.

Hakukierroksella mukana olevat vaihtokohteet, hakuohjeet ja tietoa hakuprosessista löydät hakukuulutuksesta.

Hakukierroksella ovat mukana vaihtopaikat Yhdysvalloissa, Australiassa ja Kanadassa, Etelä-Amerikassa, Japanissa, Hong Kongissa, Singaporessa, Taiwanissa, Thaimaassa, Etelä-Koreassa sekä ISEP-ohjelman vaihtopaikat Euroopan ulkopuolella. Osa vaihtokohteista on laaja-alaisia, eli niihin voivat hakea kaikki opiskelijat, joille on vaihtokohteessa tarjolla tutkintoon sopivia opintoja. Osa vaihtokohteista on rajattu tietyille aloille ja niihin voivat hakea vain ko. oppiaineiden opiskelijat. Hakukuulutuksesta löytyvät tiedot mahdollisista alakohtaisista rajoituksista vaihtokohteittain.

Euroopan ulkopuolisista vaihtokohteista ja niihin liittyvistä mahdollisista rajoituksista löytyy lisätietoa Euroopan ulkopuoliset kohteet -sivulta. Huomaathan kuitenkin, että kullakin hakukierroksella haussa mukana olevat kohteet voivat vaihdella vuosittain ja hakukierroksilla mukana olevat kohteet ilmoitetaan aina hakukuulutuksessa.

Hakuprosessi

Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake SoleMOVE-liikkuvuustietokantaan ja osallistumalla haastatteluun. SoleMoveen kirjaudutaan Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Ohjeita SoleMOVEn käyttämiseen ja sähköisen hakemuksen tekemiseen löydät SoleMOVE-ohjeesta. Sähköisen hakemuksen liitteeksi (vain Word- tai Pdf-muotoisina) tarvitset:

Valintaprosessi

Valintakriteereinä käytetään akateemisia perusteluita vaihtoon hakeutumiselle, motivaatiota, opintomenestystä ja kielitaitoa. SoleMove-hakemuksen lisäksi valintaprosessiin kuuluu haastattelu. Haastattelut järjestetään ryhmähaastatteluina ja hakijat, jotka ovat jättäneet SoleMove-hakemuksen ajoissa ja joilla täyttyvät vaihtohaun kriteerit, kutsutaan haastatteluun hakuajan päättymisen jälkeen. Haastatteluun osallistuminen on pakollista ja siinä arvioidaan mm. motivaatiota ja sitoutumista . Jos opiskelija ei osallistu haastatteluun, hän luopuu tällöin hakuprosessista.

Mahdolliset aiemmat vaihtopaikkojen perusteettomat peruutukset voidaan katsoa heikentäväksi tekijäksi valintoja tehtäessä.

Hakuprosessin eteneminen 

Hakuajan päättymisen jälkeen hakemukset arvioidaan ja pisteytetään. Hakukriteerit täyttävät opiskelijat kutsutaan haastatteluihin, jotka järjestetään 28.-30.11. klo 9-14. Tarkemmat tiedot haastattelusta ja ajankohdista ilmoitetaan hakijoille haastattelukutsun yhteydessä. Oulun yliopiston ehdokkaat eri vaihtokohteisiin valitsee koulutuspalveluiden valintatiimi. Lopullisen valinnan tekee aina vastaanottava yliopisto.

Kysyttävää? Ota yhteyttä international.office(at)oulu.fi