Professori Vesa Kiviniemi Mediuutisten vuoden 2023 terveysalan vaikuttajien kärkikymmenikössä

Mediuutiset on jälleen valinnut vuoden tärkeimmät terveysalan vaikuttajat. Oulun yliopiston neuroradiologian professori Vesa Kiviniemi sijoittui tämänvuotisessa top 10 -listauksessa kuudenneksi. Sadan vaikuttajan listaukseen ylsi mukaan myös neljä muuta henkilöä Oulun yliopistosta.
Professori Vesa Kiviniemi
Professori Vesa Kiviniemi (kuva Mikko Törmänen).

Kiviniemi on avainhenkilö FUS Lifu -laitteen eli kansankielellä aivopesurin käyttöönotossa Oulun yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa. Kohdennettuun ultraääneen perustuvalla FUS-laitteella voidaan hetkellisesti avata aivojen sulkujärjestelmää eli veriaivoestettä ja saattaa lääkeaineet perille haluttuun kohteeseen. Samalla lisääntyy aivojen kuona-aineiden huuhdonta.

Vastaavaa teknologiaa ei löydy muista Pohjoismaista. FUS-laitteen hankinnan myötä Oulusta onkin tulossa johtava kansainvälisen tason keskus veri-aivoesteen avaukseen liittyvässä tutkimuksessa.

Lue lisää aivosairauksien tutkimuksesta sivuiltamme:

Aivopesuri vauhdittaa aivosairauksien tutkimusta
Lahjoita muisti- ja aivosairauksien tutkimukseen

Mediuutiset julkisti sadan terveysalan vaikuttajien listauksensa tiistaina 12. joulukuuta.

Vaikuttajavalinnat tekee Mediuutisten toimitus, ja vaikuttajia valitaan kaikkiaan 10 eri kategoriassa. Valintaperusteena on se, että henkilö on tehnyt kuluneena vuonna terveysalaan vaikuttavia tekoja.

Yhteistyön edistäjät -kategoriassa on tänä vuonna mainittu Oulun yliopiston professori ja Oysin ylifyysikko Miika Nieminen. Niemisen ja Oulun yliopiston johdolla kehitetään uudenlaista, helposti liikuteltavaa ja kustannustehokasta hampaiston ja pään alueen kartiokeilatietokonetomografiaa, joka voidaan esimerkiksi pitkien etäisyyksien alueilla viedä lähemmäs potilasta lääkärin pysyessä toisella paikkakunnalla. Tomohead-hankkeessa on mukana myös useita tutkimustiimejä, Pohde ja suuri joukko suomalaisia terveysteknologia-alan yrityksiä.

Pitkäjänteiset -kategoriassa mainitaan Oulun yliopiston fysiatrian professori ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen EKHVA:n kuntoutusjohtaja Jaro Karppinen. Hän toimii puheenjohtajana alaselkäkivun Käypä hoito -suosituksen päivitystyössä, joka on aloitettu kuuden vuoden tauon jälkeen vuonna 2023. Hoitosuosituksessa tullaan todennäköisesti ottamaan kantaa muun muassa parasetamolin käyttöön selkäkivun hoidossa, siinä sovelletaan vaikuttavaksi osoitettua selkäopasta, ja suosituksen laadintaan osallistuu ensimmäistä kertaa potilasedustaja. Karppinen tekee monipuolista tutkimusta muun muassa kroonisen kivun riskitekijöistä.

Vuoden väitökset -kategoriassa ovat mukana Oulun yliopistossa väitelleet Jyri-Johan Paakki ja Petra Tjurin. Paakin väitöksessä tunnistettiin aivoverkostoja itsenäisten komponenttien analyysilla (ICA). Tutkimus antoi tietoa autismin takana olevista aivojen toiminnallisista muutoksista ja auttaa ymmärtämään hoidon mahdollisuuksia. Sen perusteella samankaltaisiin lyhempikestoisiin aktivaatiovaiheisiin ryhmiteltyjen aivoverkostojen analyyseja kannattaa kehittää. Uusi tieto voi auttaa varhaisemman ja tarkemman kuvantamisdiagnostiikan kehittämisessä, tarvittaessa oikeisiin aivoverkostoihin kohdennetuissa interventioissa ja niiden vaikutusten arvioinnissa ja seurannassa.

Petra Tjurinin väitöskirja toi tietoa aineenvaihdunnan sairauksien taustasyistä ja vahvistaa hoitosuosituksia. Väitöksen mukaan keski-ikäisillä runsas päivittäinen paikallaanoloaika oli yhteydessä heikentyneeseen rasva-aineenvaihduntaan. Tutkimuksessa kehitettiin myös uusi koneoppimiseen perustuva menetelmä, jolla voitiin aiempaa paremmin erottaa paikallaanolo ja liikkuminen aktiivisuusmittarin tuottamasta signaalista.

Lue lisää: Mediuutiset valitsi taas 100 Terveysalan vaikuttajaa

Viimeksi päivitetty: 12.12.2023