Fab Labin oppilaitosyhteistyö

Tarjoamme kouluille ja lukioille innostavia työpajoja, joissa pääset tutustumaan digitaalisen valmistuksen menetelmiin ja laitteisiin. Työpajoja voidaan järjestää joko Fab Labissa tai oppilaitoksessanne, jolloin tuomme tarvittavan laitteiston mukanamme.

Jos etsit tapoja, joilla integroida digitaalista valmistusta opetukseesi, tai haluat vierailla Fab Labissa tai kutsua meidät kylään, ota meihin rohkeasti yhteyttä.
How to use inkscape.

Mikä on Fab Lab?

Fab Lab tulee sanoista fabrication laboratory. Se on digitaalisen valmistuksen työskentelytila, jossa voit oppia, luoda, saada ohjausta, keksiä uutta ja innovoida. Fab Lab on globaali konsepti, jonka verkosto tällä hetkellä käsittää tuhansia laboratoriota ympäri maailman. Verkoston tavoitteena on tarjota mahdollisuus ympäristöön, taitoihin, materiaaleihin ja teknologiaan, jotta kuka tahansa, missä tahansa, voi valmistaa (lähes) mitä tahansa.

Fab Lab Oulu on osa Oulun yliopistoa ja Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan rahoittama. Teemme vankkaa yhteistyötä yritysten sekä koulujen kanssa ja olemme aktiivinen kumppani STEAM in Oulu verkostossa.

Fab Lab tarjoaa

Voimme järjestää erilaisia maksuttomia aktiviteetteja joko Fab Labissa Linnanmaan kampuksella tai oppilaitoksessanne. Tavoitteenamme on tuoda digitaalista valmistusta tutuksi ja innostaa ihmisiä kokeilemaan ja keksimään uutta. Toisen asteen opiskelijoille ja yläkoululaisille pyrimme myös kertomaan opiskelusta Oulun yliopistossa, painottuen ICT-alojen opintoihin. Aktiviteettimme sujahtavat helposti eri oppiaineisiin tukien opetussuunnitelman tavoitteita.

Opettajilta emme vaadi ennakko-osaamista aiheesta ja kannustammekin myös opettajia osallistumaan ja oppimaan.

Vierailulle Fab Labiin

Meillä vierailee vuosittain kymmeniä erilaisia ryhmiä päiväkodeista toiselle asteelle, oppilaista opettajiin. Fab Lab Oulu on suosittu vierailukohde myös ulkomailta tutustumaan tulleille opettajille ja koululaisille. Vierailu voi olla lyhyt piipahdus, hetken tutustuminen tilaan ja Fab Labin toimintaan, tai ihan oikea työpaja. Jokaisen vierailun sisältö katsotaan kyseiseen ryhmään sopivaksi, aika ja vierailijoiden toiveet huomioiden.

Fab Lab on auki Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan henkilökunnalle sekä opiskelijoille arkisin klo 9–19. Mikäli suunnittelet vierailua Fab Labiin, olethan etukäteen yhteydessä.

Tilan rajallisuuden vuoksi suosittelemme, että ryhmien koko olisi enintään 20 henkeä. Työpajoissa ryhmäkoon suositus vaihtelee aiheesta ja käytettävästä ajasta riippuen. Isojen ryhmien (yli 30 henkeä) kanssa voimme jakaa ryhmän ja ajan siten, että osan puuhastellessa Fab Labissa muut tutustuvat yliopistoon muilla tavoin ja sitten vaihdetaan.

Vierailulle oppilaitokseen eli Mobile Fab Lab

Mobile Fab Labissa on liikuteltavat versiot joistain Fab Labin tärkeimmistä digitaalisen valmistuksen laitteista. Ajatus Mobile Fab Labin taustalla on saada digitaalisen valmistuksen laitteet kaikkien ulottuville riippumatta siitä, missä ihmiset asuvat.

Tuomme laitteet oppilaitoksiin sekä tapahtumiin ja järjestämme niiden avulla erilaisia työpajoja. Näihin tapahtumiin ja työpajoihin osallistujat pääsevät kokeilemaan työskentelyä digitaalisen valmistuksen laitteilla.

Työskentely laitteiden kanssa on mahtava keino tuoda teknologia mukaan oppilaitoksen toimintaan! Laitteet voivat olla oppilaitoksessa viikon ajan ja voimme järjestää viikon aikana erilaisia työpajoja.

Mobile Fab Lab on kouluille ilmainen. Voit kysyä lisää ja kutsua Mobile Fab Labin kylään lähettämällä meille sähköpostia. Yhteystiedot löytyvät alempaa tältä sivulta.

Työpajat

Alla on listattuna muutamia esimerkkejä työpajoista. Kaikki työpajat ovat maksuttomia ja jokainen osallistuja saa oman tuotoksensa itsellensä. Työpajojen sisältöön vaikuttavat ryhmän koko, taitotaso, käytettävissä oleva aika sekä opettajan mahdolliset toiveet. Mainitut ryhmäkoot ovat suosituksia, joten jos sinulla on isompi ryhmä, ole yhteydessä ja katsomme yhdessä parhaimman kokonaisuuden ja toteutustavan. Voit myös itse ehdottaa työpaja-aihetta.

Ota yhteyttä

Mikäli suunnittelet vierailua Fab Labiin, olethan etukäteen yhteydessä. Voit laittaa viestiä osoitteeseen fablab@oulu.fi.

Jos haluat Mobiili Fab Labin vierailulle oppilaitokseesi, voit laittaa viestiä henkilölle Ruut Westerlund, ruut.westerlund@oulu.fi.

Molemmissa tapauksissa, viestistä olisi hyvä käydä ilmi:

  • Ajankohta sekä paljonko aikaa käytettävissä per ryhmä
  • Ryhmien koko ja osallistujien ikä/luokka-aste
  • Mitä toivoisitte vierailulta (yleisesittely, työpaja jne.).
  • Onko teillä jo mielessä jokin tietty työpaja tai aihe. Työpajaesimerkkejä löydät kohdasta Työpajat.