Opiskelijan käyttäjätunnus

Opiskelijan käyttäjätunnus on avain yliopiston järjestelmiin ja palveluihin. Sama käyttäjätunnus käy joihinkin sopimuksellisiin ulkoisiin palveluihin. Tällöin se kirjoitetaan eri muodossa, mutta salasana on aina sama.

Opintojesi alkaessa aktivoi käyttöösi henkilökohtainen käyttäjätunnuksesi, jonka järjestelmä on automaattisesti sinulle luonut. Aktivoinnissa asetat tunnuksellesi salasanan. Käyttäjätunnus on voimassa niin kauan, kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi tai poissaolevaksi opiskelijaksi Oulun yliopistoon. Katso tunnuksen aktivointiohjeet.

Käyttäjätunnus on käyttölupasi yliopiston järjestelmiin, työasemiin ja palveluihin. Se on henkilökohtainen, joten älä luovuta käyttäjätunnuksesi salasanaa kenellekään! Olet vastuussa käyttäjätunnuksesi toimista yliopiston verkossa ja palvelimilla. 

Käyttösäännöt koskevat kaikkien yliopiston IT-palvelujen, laitteiden, sovelluksien ja verkkojen käyttöä.

Jos et tiedä tai muista käyttäjätunnustasi tai salasanaasi, tunnistaudu pankkitunnuksillasi itsepalveluun: Salasanan vaihto. Lisätietoa aiheesta: Itsepalvelut ja tunnistautuminen.

Opiskelijan käyttäjätunnuksen muoto

  • Kirjautuessasi yliopiston työasemille ja tietojärjestelmiin näppäile tunnus perusmuodossaan; se on yleensä 8 merkkiä pitkä ja merkit kirjoitetaan pienillä kirjaimilla.
  • Jos kirjautumisvaiheessa kysytään palvelinta, konetta tai serveriä, valitse vaihtoehdoista: paju.
  • Jos työasemakirjautumisessa kysytään toimialuetta tai domainia, valitse vaihtoehdoista: student.
  • Kun kirjaudut langattomaan eduroam-verkkoon, kirjoita opiskelijan käyttäjätunnus muodossa: tunnus(at)student.oulu.fi.
  • Microsoftin O365-järjestelmään kirjautuessasi käytä tunnuksesta muotoa: tunnus(at)student.oulu.fi.
  • Kun kirjaudut järjestelmiin, joissa käytetään Shibboleth-kirjautumista, näppäile tunnus perusmuodossaan
  • Canonin tulostuslaitteille sekä verkkokauppaan kirjauduttaessa tunnus näppäillään muodossa: tunnus(at)student.

Opiskelijan sähköposti ja kotihakemisto

Yliopiston käyttäjätunnuksen myötä käytössäsi on Office 365 Education -palvelu, joka sisältää mm. sähköposti- ja kalenteripalvelut. Yliopiston  sähköpostiosoite on oulu.fi-päätteinen. Esimerkiksi mobiilitulostus onnistuu vain yliopiston O365-sähköpostiosoitteesta.

Yliopiston palvelimen kotihakemistoon voit tallettaa tiedostojasi ja tehdä henkilökohtaiset www-sivusi. Lisäksi O365-palvelu mahdollistaa One Drive for Business -pilvitallennustilan (5 TB) käytön.

Mihin opiskelijan käyttäjätunnus käy?

Lisää aiheesta: salasana, käyttöoikeuden päättyminen, tutkijan/henkilökunnan käyttäjätunnus, kotihakemisto, sähköpostitulostuspalvelu, itseopiskelutyöasemat, Office 365 Education, G Suite for Education, etätyöpöydät, IT-palvelujen käyttösäännöt, ohjelmistot omaan käyttöön

Viimeksi päivitetty: 25.3.2021