Tutkimus

 

Tutkimustoiminnassaan kasvitieteellinen puutarha on ensisijaisesti tutkimuksen tukiyksikkö, jonka tehtävänä on tarjota elävää kasvimateriaalia, kasvatustiloja ja käytännön apua tutkijoille ja opiskelijoille.

Puutarha harjoittaa myös omaa tutkimustoimintaa, joka keskittyy pohjoisten kasvien lisääntymis- ja menestymistutkimukseen, ympäristötutkimukseen (viherrakentaminen, koristekasvit, uhanalaiset kasvit) ja soveltavaan biotekniikkaan kasvintuotantotieteen osana. 

Koekentät

Tutkimustoimintaa varten puutarhalla on tarjottavana tutkijoille kolme koekenttää. Yksi koekenttä on varustettu open top -altistuskammioilla, joissa voidaan säätää ilman laatua. Tutkimushankkeita varten on myös tutkimuskasvihuoneet ja erilaisia idätys- ja lisäyskaappeja. Tutkijoilla on mahdollisuus käyttää hyväkseen puutarhan erilaisia alkuperäkokoelmia. 

Tutkimuskasvihuoneet

Kokoelmakasvihuoneiden takana on tutkimus- ja kasvatuskasvihuoneita yhteensä n. 300 m2. Näissä tiloissa tehdään tutkimus- ja koekasvatuksia sekä lisätään puutarhalla tarvittavaa kasvimateriaalia.

Solukkolisäyslaboratorio

Puutarhalla on oma solukkolisäyslaboratorio jossa voidaan lisätä kasveja laboratoriolosuhteissa kasvin eri osista monistamalla. Tunnetuin tuote joka on lähtenyt maailmalle täältä on punakoivu Betula pubescens f. rubra. Se löytyi Ylikiimingistä 70-luvun lopulta ja on nyt kaikkien saatavilla oleva erikoisuus.

Kryosäilytysfasiliteetti

Puutarhalla on kasvigeenivarojen säilytykseen tarkoitettu kryosäilytyslaitteisto, jossa kasvimateriaalia voidaan pitkäaikaissäilyttää nestetypessä -196 asteessa. Puutarhalla on kehitetty kryosäilytysmenetelmiä useille kotimaisille uhanalaisille luonnonkasveille.

 

Oletko suunnittelemassa koe- tai tutkimuskasvatusta ?

Tutustu ensin tutkimuskasvatuslomakkeeseen (.doc 60kb ), joka tulee aina täyttää ennen kokeiden tai kasvatusten aloittamista.

 

Viimeksi päivitetty: 2.1.2020