Geologia on elämäntapa

Janne Kinnusta kiinnostivat alunperin tietotekniikka ja maantieto, mutta sitten hän huomasi, että geologia tulivuorineen ja luonnonilmiöineen kiinnostaakin enemmän.
Henkilö hymyilee kameralle oranssia seinää vasten.

Kesätöistä vakitöihin

"Olen kotoisin Kajaanista, ja muutin parikymppisenä Ouluun kaverini kanssa. Tienasin vuokrarahoja siivoojana, kunnes aloin katsella, mitä Oulussa voisi opiskella. Tietotekniikka ja maantieto kiinnostivat, mutta sitten hoksasin, että geologiassa on kaikki ne siistit jutut, kuten tulivuoret ja luonnonilmiöt."

"Tulin nykyiseen työpaikkaani ensin kesätöihin, ja sitten sainkin jo pian vakitöitä ja tuli kiire valmistua yliopistolta."

Toimistotyötä ja aarteenetsintää

"Parasta työssäni on monipuolisuus ja se, että kaikki tuntuvat olevan tällä alalla aika hullun innoissaan siitä, mitä tekevät. Geologia onkin enemmän elämäntapa kuin työ. Tässä hommassa saa olla sekä toimistossa että luonnossa."

"Joskus pitää nipistää itseään, kun kauniina syyspäivänä samoilee luonnossa, että täällä minä etsin aarteita ja minulle maksetaan tästä."

Luonnon kunnioittaminen tärkeää

"Kaikki raa’at materiaalit, joita ei voi kasvattaa, pitää louhia. Kaikkea ei voi kierrättää. Suomessa tehdään asiat kaivoksilla pääsääntöisesti oikein ja luontoa kunnioittaen, sen varmistaminen on osa työtämme. Länsimaalaisen ihmisen näkökulmasta olisi mielestäni tekopyhää ajatella, ettemme sallisi louhoksia omilla alueillamme, vaan käyttäisimme hyväksemme vain esimerkiksi köyhien maiden mineraalivaroja. Mehän olemme luonnonvarojen suurimpia kuluttajia."

Kansainvälinen työskentely-ympäristö

"Geologin työ on poikkeuksetta kansainvälistä. Itsekin työskentelen yhtiössä, jonka omistus on Kanadassa, mutta suuri osa pomoista ja kollegoista on australialaisia ja ruotsalaisia. Tässä työssä pitää tulla toimeen eri kulttuurien ja kansallisuuksien kanssa. Kommunikaatio on tärkeää, ja on hyvä ymmärtää myös muita tieteenaloja ja muiden ihmisten näkemyksiä."

Keskustelu edesauttaisi ymmärrystä

"Suomalaiset ovat luotettavia ja koulutettuja, ja meillä on tehty pitkäjänteistä työtä malminetsinnän eteen jo pitkään. Ei siis ole ihme, että kansainväliset kaivosyritykset haluavat työskennellä Suomessa. Vain yksi tuhannesta malminetsintäprojektista kuitenkin lopulta johtaa kaivokseen."

Teksti: Kati Valjus. Kuva: Mikko Törmänen.

Janne Kinnunen

• Filosofian maisteri, geotieteet
• Malminetsintägeologi, Mawson Gold Ltd.

Tutustu alan opiskeluun

Opiskele geotieteitä kandidaattiohjelmassa tai maisteriohjelmassa.