Erasmus+ -harjoittelu

Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma tukee korkeakouluopiskelijoiden kansainvälistymistä muun muassa tarjoamalla apurahoja harjoitteluun ulkomailla. Jos tähtäimessäsi on harjoittelu Euroopassa, on Erasmus+ apuraha sinulle todennäköisin tukimahdollisuus. Hakuaika tukeen on jatkuva ja tukea myönnetään niin kauan, kun rahoitusta riittää.

Erasmus+ -harjoittelu

Tuettava harjoittelu

Erasmus+ -harjoitteluapuraha on tarkoitettu harjoitteluihin Erasmus+ -ohjelmaan osallistuvissa maissa. Näitä ovat EU:n jäsenvaltiot sekä Norja, Islanti, Liechtenstein, Serbia, Turkki ja Pohjois-Makedonia. Lisäksi harjoittelut Iso-Britanniassa kuuluvat Erasmus+ tuen piiriin vielä vuonna 2023.

Mikäli harjoittelusi kohdemaa kuuluu yllä lueteltuihin, voit hakea Erasmus+ harjoitteluapurahaa:

 • pitkään Erasmus+ -harjoitteluun (minimikesto 60 päivää ts. harjoittelu-/työsopimuksen minimipituus)
 • lyhytkestoiseen monimuotoharjoitteluun (kesto 5-30 päivää sisältäen työnantajan vastuulla olevan virtuaalisen työjakson fyysisen harjoitteluosuuden lisäksi).

Jos harjoittelusi on Euroopassa, mutta kohdemaa ei kuulu Erasmus+ -kelpoisiin maihin (esim. Sveitsi) tai harjoittelusi ei jostain syystä ole Erasmus+ -tukikelpoinen, niin tutustu myös Oulun yliopiston kansainvälisen harjoittelun apurahoihin. On mahdollista, että löydät harjoittelullesi sopivan apurahan sitä kautta.

Apuraha ja sen edellytykset

Erasmus+ -apuraha lasketaan aina harjoittelupäivien mukaan. Pitkässä Erasmus+ harjoittelussa apurahan suuruus on (1.8.2022 alkaen):

 • 690 €/kk, n. 23 €/päivä, 1. kategorian maihin: Irlanti, Islanti, Liechtenstein, Luxembourg, Norja, Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia.
 • 640 €/kk, n. 21 €/päivä, 2. kategorian maihin: kaikki muut Erasmus+ ohjelmakelpoiset maat

Lyhytkestoisen monimuotiharjoittelun apuraha on 70 euroa per päivä (ensimmäiset 14 päivää) ja 50 euroa per päivä (päivät 15–30). Apurahaa maksetaan vain vaihdon fyysiseen osuuteen kohdemaassa. Myös matkapäiviä voidaan tukea tietyin ehdoin.

Apurahan edellytykset ovat: 

 • Harjoittelusi suuntautuu Erasmus+ -tukikelpoiseen kohdemaahan ja täyttää yllä mainitun minimikeston.
 • Harjoittelu on tutkinto-ohjelmasi hyväksymä osa opintojasi ja saat siitä opintopisteitä.
 • Harjoittelusi on täysipäivästä (minimissään 30 tuntia viikossa)  
 • Olet läsnäoleva Oulun yliopistossa harjoittelun ajan ja pysyvä osoitteesi on Suomessa. 
 • Et saa harjoitteluajaltasi palkkaa Oulun yliopistolta. 
 • Et saa harjoitteluusi muuta rahallista tukea Oulun yliopistolta tai muulta ulkopuoliselta taholta. Työnantajan maksama mahdollinen palkka ei ole este apurahan saannille. 
 • Olet hakenut apurahaa hyvissä ajoin; apurahoja ei myönnetä jo alkaneisiin harjoitteluihin. 

Opiskelijat, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen liikkuvuuteen voivat hakea tukea korotettuna. Korotettuun tukeen oikeuttaa mm. perheellisyys, toimiminen omaishoitajana, terveyshaasteet (vamma tai vaihtoon vaikuttava sairaus) sekä maahanmuuttajataustaisuus.  Jos yllämainitut asiat koskevat sinua, ole yhteydessä Kansainvälisen liikkuvuuden palveluihin (international.office@oulu.fi) lisätietoa saadaksesi.

Huom! Voit suorittaa useampia Erasmus+ -tuettuja harjoittelu- ja opiskeluvaihtoja opintojesi aikana. Erasmus+ apurahaa voi yhden tutkinnon aikana saada yhteensä enintään 12 vaihtokuukauden verran. Jos kiintiö on kohdallasi ylittynyt, mutta harjoittelullesi on tutkinto-ohjelman tuki, katso Oulun yliopiston kansainvälisen harjoitteluapurahan mahdollisuudet.

Apuraha maksetaan aina kahdessa erässä: 80 % ennen harjoittelua sekä loput 20 %, kun harjoittelu on toteutunut suunnitellusti ja raportoitu asianmukaisesti. 

Go Green – matkusta vihreästi

Erasmus+ ohjelman tavoite on tukea vihreämpää matkustamista. Ympäristöystävällisen matkustustavaksi lasketaan juna, bussi tai kimppakyyti autolla. Mikäli suurin osa matkastasi kohteeseen tai vähintään meno-paluumatkasi toinen suunta tapahtuu ympäristöystävällisemmällä tavalla, voit hakea Erasmus+ vihreän matkustamisen tukea.

Vihreän matkustamisen tuki maksetaan perusapurahan päälle ja sen suuruus on 50 euroa. Lisäksi vaihtoosi voidaan lisätä 1–4 ylimääräistä apurahallista matkapäivää. Vihreä matkustaminen vaatii enemmän aikaa ja suunnittelua, mutta samalla se on mahdollisuus tehdä vaihdostasi seikkailu jo matkustusvaiheessa.

Harjoittelusopimus ja hakeminen  

Ennen apurahan hakua sinun tulee valmistella harjoittelusopimus: Erasmus+ Learning agreement for traineeships. Sopimuksella määritellään harjoittelun sisältö, kesto ja opintopisteet. Sopimus on kolmikantasopimus sinun, harjoitteluvastaavasi sekä työnantajasi kesken ja valmis sopimus vaatii kaikkien kolmen allekirjoitukset. Myös skannatut sekä sähköisesti allekirjoitetut sopimukset hyväksytään. 

Oikean sopimuspohjan löydät harjoittelun lomakkeet -sivulta.  

Apurahaa haet täyttämällä Erasmus+ harjoitteluapurahan hakemuksen yliopiston sähköisessä SoleMOVE-liikkuvuustietokannassa. Varmistathan, että täytät harjoittelullesi oikean hakemuksen. Valitse ensin Application for outgoing student mobility ja sen jälkeen Erasmus+Traineeships 2023-24 (traineeships starting on 1.8.2023 and onwards).

Ennen apurahan maksua sinun tulee tehdä kaikille Erasmus+ vaihtoon lähteville tarkoitettu Erasmus+ OLS online -kieliarvio. Kutsun ja lisätietoa saat SoleMOVE- hakemuksen lähetettyäsi. Arvio tehdään harjoittelun pääasiallisen työkielen mukaisesti. Testitulokset eivät vaikuta harjoittelumahdollisuuteesi millään lailla, vaan ovat sinulle mahdollisuus arvioida kielitaitosi taso ennen vaihtoa ja sen kehitystä vaihdon aikana.

Aloita SoleMOVE- hakemus tästä. 

Erasmus+ sosiaalisessa mediassa

#ErasmusPlus #ErasmusPlusFI #ILoveErasmusPlus