Hyvää karjalle - laatua säilörehuun sensoriseurannalla ja navetan mikrobit kuriin luonnonpeptideillä EIP-kehittämishanke

Hankkeen tavoitteena on tukea hyvälaatuisen säilörehun tuottamista, ennakoivaa ruokinnan suunnittelua ja ravitsemuksen seurantaa sekä ylläpitää lypsylehmien utareterveyttä.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoituksen määrä

299 000 EUR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Yksikkö ja tiedekunta

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö

Projektin kuvaus

Tavoitteet: Hankkeen tavoitteena on tukea hyvälaatuisen säilörehun tuottamista, ennakoivaa ruokinnan suunnittelua ja ravitsemuksen seurantaa sekä ylläpitää lypsylehmien utareterveyttä. Hankkeessa hyödynnetään nopeasti kehittyvää sensoriteknologiaa, digitaalista kirjanpitoa ja tiedon hallintaa sekä uusia luonnollisia antimikrobiallisia yhdisteitä. Hanke tekee yhteistyötä virolaisten, itävaltalaisten, hollantilaisten ja italialaisten toimijoiden kanssa.

Toteutus, hankkeen osa-alueet:

 1. Hankkeessa parannetaan siilo- ja aumarehun varastoinnin laatuseurantaa kehittämällä rehuvaraston lämpötilajakauman 3D-malli sekä uudenlainen lämpötilasauva lämpötilan jatkuvaan seurantaan.
 2. Hankkeen toisessa osiossa hyödynnetään variksenmarjan bakteereista löydettyjä peptidejä antimikrobiallisina yhdisteinä maataloudessa. Peptidien tehoa mm. vedinkastoaineessa kokeillaan ja kehitetään vedinkaston prototuote.
 3. Lisäksi hankkeessa pilotoidaan kansainvälinen paalitietokanta yhteistyössä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Toteuttajat: Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö (MITY), Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK), Luonnonvarakeskus (LUKE)

Ajankohtaista

Yhteistyökumppanit

 • ProAgria Itä-Suomi
 • Mtech Digital Solutions Oy
 • Quanturi Oy
 • Chain Antimicrobials Oy
 • 5 maatilaa, paalausurakoitsija, 2 eläinlääkäriä

Kansainväliset yhteistyökumppanit:

 • Viron meijeriklusteri
 • Viron maatalousyliopisto
 • Wageningenin yliopisto
 • Josephinumin maatalouden tutkimuslaitos
 • Torinon yliopisto

Eurooppalainen innovaatio-kumppanuushanke (EIP)

Hyvää karjalle EIP-hanke on kahden EIP-ryhmän, Älyrehun ja Digipaalin, yhteishanke, jonka tavoitteena on uusien suomalaisten innovaatioiden kehittämisen ohella levittää niitä muualle Eurooppaan ja hyödyntää kansainvälistä yhteistyötä myös innovaatioiden kokeilemisessa ja levittämisessä suoraan maatiloille. Lisäksi hanke tekee yhteistyötä virolaisen EIP-toimijan, Viron meijeriklusterin kanssa. Viron meijeriklusteri toteuttaa EIP-toimintaa MAVAS ja beefEST EIP-hankkeissa.

Yhteystiedot

Hankkeen koordinointi, antimikrobialliset peptidit osa-alue
Pekka Kilpeläinen
Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö
puh. +358 29 448 8111
pekka.t.kilpelainen(at)oulu.fi

Rehuvarastojen lämpötilanseuranta, 3D-mallinnus
Ilpo Pölönen
Hämeen ammattikorkeakoulu
puh. +358 40 8305 984
ilpo.polonen(at)hamk.fi