Hyvää karjalle - laatua säilörehuun sensoriseurannalla ja navetan mikrobit kuriin luonnonpeptideillä EIP-kehittämishanke
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoituksen määrä
299 000 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
Projektin kuvaus
Tavoitteet: Hankkeen tavoitteena on tukea hyvälaatuisen säilörehun tuottamista, ennakoivaa ruokinnan suunnittelua ja ravitsemuksen seurantaa sekä ylläpitää lypsylehmien utareterveyttä. Hankkeessa hyödynnetään nopeasti kehittyvää sensoriteknologiaa, digitaalista kirjanpitoa ja tiedon hallintaa sekä uusia luonnollisia antimikrobiallisia yhdisteitä. Hanke tekee yhteistyötä virolaisten, itävaltalaisten, hollantilaisten ja italialaisten toimijoiden kanssa.
Toteutus, hankkeen osa-alueet:
- Hankkeessa parannetaan siilo- ja aumarehun varastoinnin laatuseurantaa kehittämällä rehuvaraston lämpötilajakauman 3D-malli sekä uudenlainen lämpötilasauva lämpötilan jatkuvaan seurantaan.
- Hankkeen toisessa osiossa hyödynnetään variksenmarjan bakteereista löydettyjä peptidejä antimikrobiallisina yhdisteinä maataloudessa. Peptidien tehoa mm. vedinkastoaineessa kokeillaan ja kehitetään vedinkaston prototuote.
- Lisäksi hankkeessa pilotoidaan kansainvälinen paalitietokanta yhteistyössä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
Toteuttajat: Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö (MITY), Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK), Luonnonvarakeskus (LUKE)
Hämeen ammattikorkeakoulu
Luonnonvarakeskus
- ProAgria Itä-Suomi
- Mtech Digital Solutions Oy
- Quanturi Oy
- Chain Antimicrobials Oy
- 5 maatilaa, paalausurakoitsija, 2 eläinlääkäriä
Kansainväliset yhteistyökumppanit:
- Viron meijeriklusteri
- Viron maatalousyliopisto
- Wageningenin yliopisto
- Josephinumin maatalouden tutkimuslaitos
- Torinon yliopisto
Hyvää karjalle EIP-hanke on kahden EIP-ryhmän, Älyrehun ja Digipaalin, yhteishanke, jonka tavoitteena on uusien suomalaisten innovaatioiden kehittämisen ohella levittää niitä muualle Eurooppaan ja hyödyntää kansainvälistä yhteistyötä myös innovaatioiden kokeilemisessa ja levittämisessä suoraan maatiloille. Lisäksi hanke tekee yhteistyötä virolaisen EIP-toimijan, Viron meijeriklusterin kanssa. Viron meijeriklusteri toteuttaa EIP-toimintaa MAVAS ja beefEST EIP-hankkeissa.
Hankkeen koordinointi, antimikrobialliset peptidit osa-alue
Pekka Kilpeläinen
Oulun yliopisto, Mittaustekniikan yksikkö
puh. +358 29 448 8111
pekka.t.kilpelainen(at)oulu.fi
Rehuvarastojen lämpötilanseuranta, 3D-mallinnus
Ilpo Pölönen
Hämeen ammattikorkeakoulu
puh. +358 40 8305 984
ilpo.polonen(at)hamk.fi