Kosteikkojen ennallistaminen päästöjen minimoimiseksi ja hiilen talteenoton maksimoimiseksi - pitkän aikavälin ilmastonmuutoksen hillitsemisstrategia
REWET
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Horisontti Eurooppa - Tutkimus- ja innovointitoimet (RIA)
Projektin rahoittaja
Projektin koordinaattori
IDENER Research & Development
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
Tutkijat
Projektin kuvaus
REWET-hanke edistää makeavetisten kosteikkojen, turvesoiden ja tulvatasankojen kestävää ennallistamista ja suojelua. Kosteikkojen, hiilen ja ilmaston välisen yhteyden ymmärtämiseksi REWET-hankkeessa hyödynnetään seitsemän demonstraatioalueen verkostoa (Open Lab -alueet, yhteensä ≥ 2400 ha). Valitut alueet edustavat paikallisia olosuhteita, maantieteellisiä ominaisuuksia, hallintorakenteita ja sosiaalisia/kulttuurisia ympäristöjä. Open Lab -alueilla hyödynnetään parhaiten soveltuvia teknologioita (Eddy Covariance -tornit, satelliittikuvat, kenttämittaukset) kasvihuonekaasujen, biodiversiteetin ja meteorologisten tapahtumien seurantaan. Lisäksi sosiaalista näkökulmaa analysoidaan arvioimalla hankkeen toimien sosiaalista hyväksyntää paikallisten ja keskeisten sidosryhmien keskuudessa sekä eri sukupuolten välillä.
REWET-hanke tukeutuu vahvasti Euroopan kosteikkojen tilan arviointiin ja mallintamiseen. Open Lab -alueiden avulla hankkeessa pystytään lisäämään tietämystä kosteikoista ja niiden hiilinielupotentiaalista. Hanke tarjoaa laajan valikoiman ekosysteemipalveluja sekä soiden ennallistamiseen ja seurantaan kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä menetelmiä, jotka ovat yhteensopivia tulevaisuuden ilmasto-olosuhteiden kanssa.
REWET-konsortio muodostuu tutkijoista, yrityskumppaneista, voittoa tavoittelemattomista yhteisöistä, paikallisista vastuullisista järjestöistä sekä yhdestä kansainvälisestä järjestöstä.
Suomen Open Lab -alueella Ylpässuolla (koordinaattori Itä-Suomen yliopisto (UEF)) tutkitaan suota ympäröivän metsäalueen reunaojituksen vaikutuksia suon hiilinielupotentiaaliin ja biodiversiteettiin. Suomen Open Lab -alue tarjoaa tietoa pohjoisesta boreaalisesta vyöhykkeestä, kun taas muut demonstraatioalueet kattavat enemmän Euroopan eteläisiä ja läntisiä alueita. Ylpässuo on pienipiirteinen, maisemaltaan kaunis aapasuo Kiuruvedellä. Suolla esiintyy useita uhanalaisia kasvi- ja lintulajeja. Luonnonperintösäätiö on suojellut Ylpässuon UEFin tekemän lahjoituksen turvin, mikä mahdollistaa suon ennallistamisprosessin. Alueella mitataan mm. kasvihuonekaasuja Eddy Covariance -tornilla sekä seurataan veden laatua kenttämittauksilla.
Projektin tulokset
Projektin viimeisimmät toimet ja tulokset löydät REWET-hankkeen viralliselta sivulta.