Uuden ajan opiskelijaboksi on yhteisöllinen

Antti Karsikas perusti opiskelukavereidensa kanssa arkkitehtitoimiston jo opiskeluaikana suunnittelukilpailun voiton tuloksena. Nyt hän on mukana suunnittelemassa modernia PSOASin opiskelija-asuntolaa Välkkylään.
Henkilö seisoo isossa tilassa kaltevaa kattoa vasten ja katsoo kameraan.

Yhteisöllistä ja sosiaalista asumista

Miltä kuulostaisi opiskelijaboksi komealla näkymällä yli kaupungin? Entäpä reilun kokoinen kerrosparveke ja yhteiskäytössä oleva hulppea saunaosasto?

Nämä kaikki ovat asioita, jotka Alt Arkkitehdit ovat suunnitelleet PSOASin uuteen tornitaloon. Rakennus tulee sijoittumaan perinteikkäälle opiskelija-asuntoalueelle Oulun Välkkylään.

”16-kerroksinen tornitalo tulee olemaan myös Oulun maamerkki moottoritieltä lähestyttäessä”, kuvailee arkkitehti Antti Karsikas.

Alt Arkkitehdit lähtivät PSOASin kutsukilpailuun avoimin mielin ja kiinnostuneina.

”Tämä oli suunnittelutehtävänä hauska ja mielenkiintoinen. Opiskeluaika on asumisenkin näkökulmasta erityistä aikaa. Opiskelija-asunnoissa asuu pienissä asunnoissa suhteellisen saman ikäistä porukkaa, joilla on samanlaisia mielenkiinnon kohteita. Tämä otettiin suunnittelussa huomioon panostamalla erityisesti yhteiskäytössä oleviin tiloihin.”

Tornitalossa asunnot ovat neliöiltään kompakteja, mutta korkeita. Useimmissa asunnoissa on miltei täyskorkea parvi, joka antaa lisätilaa asumiselle. Parvelle voi sijoittaa vaikkapa nukkumatilat tai työpisteen.

Asunnoissa on minikeittiö, ja paremmin varusteltu keittiö löytyy jokaisen kerroksen yhteistiloista. Ajatuksena on, että tilat houkuttelisivat yhteisöllisyyteen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen naapureiden kesken.

”Yhteistä tilaa on kerroksittain reilusti. Sohvaryhmän tilalla kerrosten yhteistiloissa voisi olla vaikkapa pingispöytiä tai elokuvien katseluun sopivia nurkkauksia. Mielikuvitus ja asukkaiden omat intohimot toimivat tässä kimmokkeina ja vain mielikuvitus on rajana”, Karsikas maalailee.

Alakertaan tulevat reilun kokoiset pyörävarastot, pesutupa, nikkarointiin ja käsitöihin sopiva verstas ja asukkaiden oma kierrätyskeskus.

Tornitalon ylimmästä kerroksesta löytyvät yhteiskäytössä olevat saunaosastot isoine ikkunoineen.

Parvekkeita tornitalossa on kahteen suuntaan, alakerroksissa etelään ja ylemmissä länteen.

”Siinä on ajateltu näkymiä. Ylemmistä kerroksista näkee merelle asti.”

Osakkaiksi jo opiskeluaikana

Karsikas muistaa hyvin oman opiskelijaboksinsa Toivoniemen Domus Botnicassa.

”Muistelen lämmöllä opiskelijaboksiani. Tässä suunnittelutyössä oli kiehtovaa pohtia uuden ajan opiskelija-asumista. Leikittelimme ajatuksella, että jos saisin nyt itse päättää, millaisen opiskelijakämpän haluaisin. Yhteiskäytössä olevia tiloja rakennetaan enenevässä määrin myös ihan tavallisiin kerrostaloyhtiöihin, eli kyllä niillä ajatellaan olevan lisäarvoa asukkaan kannalta.”

Nykyajan arkkitehtuuria on myös muuntojoustavuus. Välkkylän tornitalossakin asuntoja voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti yhdistää ja muunnella.

1960-luvulla rakennettu Välkkylä on Karsikkaan mielestä sijainniltaan opiskelijanäkökulmasta mitä mainioin.

”Harrastusmahdollisuudet, kuten Ouluhalli, uimahalli ja jäähalli ovat lähellä. Keskustaan on kävelymatka ja bussit kulkevat yliopistolle tiheään.”

Alt Arkkitehtien neljä osakasta, Karsikkaan lisäksi Kalle Vahtera, Ville-Pekka Ikola ja Tuomas Niemelä, ovat Oulun yliopistosta valmistuneita opiskelutovereita.

”Perustimme arkkitehtitoimiston jo opiskeluaikana voitettuamme erään suunnittelukilpailun. Vahvuutemme suunnittelussa on mielestäni ennakkoluulottomuus uusia toiminnallisia ja visuaalisia ratkaisuja kohtaan. Pohjoisuus näkyy suunnittelussamme myös luonnonmateriaalien käyttönä ja siinä, että olemme ylipäätään kiinnostuneita pohjoisista asioista ja tuomme pohjoisuutta esille”, Karsikas sanoo.

Alt Arkkitehtien arkkitehdit ovat myös opetustöissä Oulun yliopistossa.

”Tiivis linkki tiedekuntaan pitää ajatuksen tuoreempana, kun saa joka viikko kohdata nuorempia aivoja”, Karsikas kertoo.

Teksti: Kati Valjus. Kuva: Mikko Törmänen.

Antti Karsikas

• Arkkitehti

• Osakas, Alt Arkkitehdit

Tutustu alan opiskeluun

Opiskele arkkitehtuuria kandidaattiohjelmassa tai maisteriohjelmassa.