Kestävä kehitys koulutuksessa

Kestävän kehityksen mukaisen koulutuksen tavoitteena on tukea opiskelijoita tekemään perusteltuja ja vastuullisia päätöksiä yhteiskunnan eri tasoilla ja sektoreilla ihmisten hyvinvointi, kulttuuriperintö, kulttuurien monimuotoisuus, ekologinen kestävyys ja teknis-taloudelliset reunaehdot huomioiden. Meiltä valmistuu vuosittain yli 2 500 vastuullista maailmaa rakentavaa osaajaa.
Kestävä kehitys sisällytetään osaksi kaikkia Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmia. Osassa tutkinto-ohjelmia painopiste on hyvin vahvasti kestävässä kehityksessä.
Biologian tutkinto-ohjelma
Biologiassa kestävä kehitys ja ilmastonmuutos ovat tutkimuksen ja opetuksen kohteena erityisesti luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.
Kemian tutkinto-ohjelma
Luonnonvarojen kestävällä ja vastuullisella hyödyntämisellä kemian osaamisen kautta on erittäin suuri vaikutus ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämisessä.
Fysiikka, fysikaalisten tieteiden tutkinto-ohjelma
Fysiikan osaaminen on avain luonnon toiminnan ymmärtämiseen ja välttämätön osa ihmiskunnan suurten haasteiden ratkaisua.
Maantieteen tutkinto-ohjelma
Maantieteen opiskelijana opit ihmisen roolista muuttuvassa maailmassa ja siitä, miten ilmastonmuutos ja kestävä kehitys huomioidaan tulevaisuuden ratkaisuissa.
Geotieteiden tutkinto-ohjelma
Geotieteiden opinnoissa Oulun yliopistossa yhdistyvät luonnontieteiden ja teknillisten tieteiden osaaminen. Geotieteiden asiantuntijuus auttaa torjumaan ilmastonmuutosta ja edistämään vihreää siirtymää.
Ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma
Opiskele, millaisten ratkaisujen avulla ilmastonmuutosta voidaan torjua, ja miten ihmiskunta voi muuttaa toimintatapojaan kestävämmiksi.
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan kandidaatti- ja maisteriohjelmassa opit rakennetun ympäristön suunnittelua kestävällä tavalla. Valmistut diplomi-insinööriksi.
Historia ja tieteiden ja aatteiden historia
Historian ymmärtäminen antaa välineet ymmärtää yhteiskuntaamme, jota globalisaatio, ilmastonmuutos ja digitalisaatio ravistelevat.
Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkimuksen painopiste on vastuullisessa ja kestävässä liiketoiminnassa. Kandivaiheen opinnot koskettavat läheisesti ihmistä ja yhteiskuntaa.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus on mukana vahvasti myös interkulttuurisessa luokanopettajakoulutuksessa sekä englanninkielisissä Master’s in Education for Global Futures, Master's in Sustainable Marketing ja Master's in Responsible Economics and Finance -tutkinto-ohjelmissa.
Lisätietoja eri tutkinto-ohjelmista ja kestävän kehityksen roolista näissä löytyy kandidaatti- ja maisteriohjelmien koontisivuilta.
Kestävän kehityksen sivuaineopinnot ovat tarjolla kaikille Oulun yliopiston tutkinto- ja vaihto-opiskelijoille. Opinnoissa tutustutaan kestävyyden eri ulottuvuuksiin eri tieteenalojen näkökulmista. Sivuaineessa on mukana opintojaksoja kaikista tiedekunnista. Opiskelija voi sisällyttää sivuaineopintoihinsa myös muiden korkeakoulujen järjestämiä opintojaksoja.
Monitieteisen kestävän kehityksen sivuaineen (25 op) lisäksi Oulun yliopiston opiskelijoille on tarjolla myös erilliset ilmastonmuutos ja pohjoinen kestävyys (25-30 op), ympäristönsuojelun perusteet (25-55 op) sekä humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen (25 op ja 35 op) sivuainekokonaisuudet.
Verkostoyhteistyö täydentää kestävyysopintojen tarjontaa
Kestävyysopintojen verkoston kautta Oulun yliopiston järjestämiä kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä opintojaksoja on tarjolla muiden korkeakoulujen opiskelijoille. Vastaavasti verkoston kautta Oulun yliopiston opiskelijat voivat valita kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä opintojaksoja muista korkeakouluista. Kestävyysopintojen verkoston lisäksi aihepiirin opintoja tarjoavat Biodiversiteettikoulutusverkosto, Climate University ja UniPID, joissa kaikissa Oulun yliopisto on mukana.
Oulun yliopiston Jatkuvan oppimisen yliopistossa on tarjolla kaikille avoimia kestävän kehityksen kursseja. Opintotarjonta kehittyy ja täydentyy jatkuvasti. Huomaathan, että opintotarjonta vaihtelee lukuvuoden aikana.