Palvelut

Yrityksille

Yliopiston sisäisen tutkimuspalvelun lisäksi MNT-keskuksessa tehdään myös tutkimusta yliopiston ulkopuolisille tahoille. Yrityksillä on mahdollisuus käyttää keskuksen puhdastiloja ja analyysilaitteista ja suorittaa omaa T&K työtään keskuksen tarjoamassa tutkimusympäristössä. MNT-keskuksen toiminnan eräs keskeinen tarkoitus onkin auttaa elinkeinoelämää mikro- ja nanoteknologian käyttöönotossa, sekä uusien tuoteaihioiden kehittämisessä. Yritysten tilaustutkimuksessa syntyvät tiedot käsitellään aina luottamuksellisesti. Tarvittaessa voidaan laatia myös yliopiston ja palvelun tilaajan välinen salassapitosopimus.

Esimerkkejä yrityksille tarjottavista palveluista

• Materiaalien laserleikkaus
  • Mikropiirien korjauspalvelua FEI Helios Dualbeam ionisuihkutyöstölaitteistolla (FIB). Kyseisestä toiminnasta keskuksen henkilökunnalla on yli 15 vuoden kokemus ja keskus on ainoa kyseisen palvelun tarjoaja koko Suomessa.
  • IC-piirien testaus täysautomaattisella Tokyo Electronics P-8XL kiekkotesterillä
  • Fotolitografiamaskien valmistus
  • Täydellinen paksukalvoprosessointilaitteisto, joka pohjautuu pääosin tiloihin asennettuihin Mikroelektroniikan ja materiaalifysiikan laboratorioiden laitteisiin. Laitteistoa voidaan käyttää esimerkiksi protosarjojen valmistukseen.
  • Optisten komponenttien valmistaminen PECVD- ja RIE-tekniikoilla
  • Ohutkalvojen ominaisuuksien määrittäminen ellipsometrilla
  • Kiinteiden ja nestemäisten näytteiden Raman-mittaukset
  • Materiaalien lämpökäsittely RTA-uunilla
  • Näytteiden kuvausta ja analysointia elektronimikroskoopeilla
  • Kiteisten faasien analysointia röntgendiffraktiolla
  • Erilaisten materiaalien alkuainemääritykset

Yliopiston yksiköille

MNT-keskuksen laitteet ja puhdastilat ovat kaikkien Oulun yliopiston yksiköiden käytössä. Laitekantaa pyritään täydentämään jatkuvasti painopisteen ollessa hankinnoissa, jotka palvelevat mahdollisimman laajasti eri alojen tutkimusta.

Viimeksi päivitetty: 7.5.2018