Heidi Hartikainen

Profile picture of postdoctoral researcher Heidi Hartikainen

Olen tutkijatohtori Tieto-ja Sähkötekniikan Tiedekunnan INTERACT -tutkimusyksikössä. Olen kiinnostunut turvallisuudesta ja yksityisyydestä sosiaalisessa verkossa, sekä käyttäjien voimaannuttamisesta ja aktivismista teknologian suunnittelun ja digitaalisen pienvalmistuksen avulla.

Taustani on tietoturva-alalla. Opiskelin Luulajan teknillisessä yliopistossa jossa suoritin maisterin (2007) ja lisensiaatin (2013) tutkinnot. Oulun yliopistoon tekemässäni väitöskirjatutkimuksessa (2017) tutkin kuinka suomalaiset lapset lähestyvät nettiturvallisuutta ja miten sitä toteutetaan kouluissa ja perheissä. Väitöksen jälkeen olen jatkanut nuorten nettiturvallisuuteen liittyvää tutkimustyötä esimerkiksi tutkimusvierailulla University of Central Floridaan (2019-2020). Siellä tutkin mm. Eroja vanhempien ja teini-ikäisten käsityksissä perheiden nettiturvallisuudesta, sekä sitä, millaisiin netin seksuaaliriskeihin nuoret hakevat netistä tukea, ja millaista vertaistukea he saavat niihin liittyen.

Olen myös valmistunut FabAcademysta (2018), jossa intensiivisen kuuden kuukauden ohjelman aikana opitaan ideoimaan, suunnittelemaan ja prototypoimaan projekteja digitaalisen pienvalmistuksen prosesseja apuna käyttäen. Minulla on laajaa kokemusta teknologian suunnittelua sekä makingia ja digitaalista pienvalmistusta sisältävistä projekteista sekä lasten että aikuisten kanssa mm. seuraavista Oulun yliopiston projekteista: DeMaKids (2018), COMnPLAYScience (2020), Make-A-Difference (2020-2023) sekä Make4Change (2020-2023).

Tällä hetkellä työskentelen tutkijana FutuProta projektissa ja projektikoordinaattorina Critical Changelab sekä ARTiFAB projekteissa.

Tutkimusaiheet

  • Nettiturvallisuus
  • Sosiaalinen media
  • Yksityisyys
  • Maker-kulttuuri
  • Digitaalinen pienvalmistus
  • Design aktivismi

Tutkijan tiedot

Tutkijaprofiilit

Yhteystiedot

Sähköposti

Heidi.Hartikainen@oulu.fi

Postiosoite

INTERACT Research Unit
PO Box 8000
FI-90014 University of Oulu
Finland