Koe-eläinkeskus

Koe-eläinkeskus (KEKS) on Oulun yliopiston infrastruktuuriyksikkö, jonka tehtävänä on koe-eläinten ja koe-eläinpalveluiden tuottaminen sekä tutkimusympäristön ja neuvonnan tarjoaminen eläinkokeellisessa toiminnassa. Palveluita tarjotaan Oulun yliopiston ja yliopistollisen sairaalan tutkijoille sekä erillisten sopimusten mukaisesti ulkopuolisille asiakkaille.

Toiminta

Koe-eläinkeskus ylläpitää korkealaatuisia eläimiä, joita sekä kasvatetaan itse että tilataan ulkopuolisilta toimittajilta asiakkaiden tilauksesta. Tutkijoita autetaan eläinkokeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä koulutetaan henkilökohtaisesti käytännön toimenpiteissä.

Koe-eläinkeskuksen toimintaa ohjaa koe-eläintoiminnan 3R-periaatteet:

REFINEMENT – Parantaminen – Eläinten kasvatus, hoito ja toimenpiteet tehdään eläimen hyvinvoinnin kannalta parhaalla mahdollisella tavalla

REDUCTION – Vähentäminen – Käytetään mahdollisimman pientä eläinmäärää

REPLACEMENT – Korvaaminen – Eläimen käyttö korvataan aina, kun se on mahdollista

Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen ja hyvinvoinnin parantaminen eläimen kaikissa elämänvaiheissa on keskuksen toiminnan ydin. KEKSin sisäisiä arvoja ovat eläinten hyvinvointi, henkilökunnan hyvinvointi ja yhteistyö sekä eettinen asiakaspalvelu.