Konkreettista luonnonsuojelua

Filosofian tohtori Essi Keskinen on unelmatyössään Metsähallituksen meribiologina. Jo lapsuudesta saakka biologiasta kiinnostunut Essi tykkää työnsä konkreettisuudesta.
Henkilö nojaa seinään viherkasvien keskellä.

Biologian parissa jo lapsuudesta saakka

"Olen aina ollut kiinnostunut biologiasta. Jo lapsena vedin kotikadun muille lapsille biologiakursseja. Opiskelin meribiologiaa vaihdossa Manchesterissa ja suoritin harjoittelun Malediiveille merentutkimislaitoksella. Olen unelmatyössäni Metsähallituksen meribiologina. Kaikkea mitä tutkin pystytään suoraan käyttämään esimerkiksi ympäristövaikutusten arviointiohjelmissa."

Kesällä sukelletaan tutkimuskohteeseen

"Parasta työssäni ovat kesät, jolloin saan olla merellä, sukeltaa ja veneillä."

"Silloin kerätään kaikki se data, jota talven aikana työstetään ja analysoidaan. En koskaan raaski pitää kesälomaa paria päivää enempää. Kesällä minulla on ympärilläni iso tiimi, kun taas talvella olen melko yksin. Koen olevani konkreettisen työn tekijä, joten on ihanaa päästä kirjaimellisesti sukeltamaan tutkimuskohteeseen."

Luonnon monimuotoisuus on tärkeää

"Luonnonsuojelu on tärkeää. On tärkeää, että luonnon monimuotoisuus saadaan pysymään myös merissä. Itämeri on edelleen yksi maailman saastuneimmista meristä, vaikka muutosta parempaan suuntaan on tapahtunut. Suomi ei tietenkään näihin asioihin pysty yksin vaikuttamaan, mutta voimme kantaa oman kortemme kekoon."

Tutki muiden yliopistojen tarjonta

"Jos meribiologia kiinnostaa alana, kannattaa tutkia avoimin mielin yliopistojen tarjontaa ja myös muiden tieteenalojen kursseja. Itsekin suoritin joitain aiheeseen liittyviä fysiikan kursseja, ja vaihto-opiskelu ja tenttiminen mahdollistivat sen, että Oulun yliopistostakin pystyin valmistumaan meribiologiksi. Kannattaa myös opetella sukeltamaan ja olla aidosti kiinnostunut luonnonsuojelusta."

Perämeri on kuin Lapin luonto

"Perämeressä on monia sellaisia eliölajeja joita ei juuri tavata missään muualla. Kun sinne sukeltaa, löytää aivan omanlaisensa maailman."

"Ajattelen niin, että Perämeri on vähän niin kuin Lapin luonto: karu ja vähälajinen, mutta omalla tavallaan hieno ja uniikki. Ei sitä voi eikä pidäkään verrata sukeltamiseen jossain koralliriutoilla."

Teksti: Kati Valjus. Kuva: Mikko Törmänen.

Essi Keskinen

• Filosofian tohtori, biologia; suuntautumisvaihtoehtona eläinekologia, sivuaineena tilastotiede

• Meribiologi, Metsähallitus

Tutustu alan opiskeluun

Opiskele biologiaa kandidaattiohjelmassa tai maisteriohjelmassa tai avoimessa yliopistossa.