Seikkaileva toimittaja ja videotuottaja

Tiedeviestinnän maisteri Juho Karjalainen luottaa kykyihinsä ja uskaltaa yrittää. Hänen yrityksensä Kuume Productions keskittyy tiede- ja matkailuviestintään.
Henkilö nojaa eteenpäin tuolia vasten ja hymyilee.

Käytännönläheistä opiskelua

Yksi yritystoiminnan aloittaneista tiedeviestinnän maistereista on Juho Karjalainen, joka valmistui vuonna 2014. Hänen yrityksensä Kuume Productions keskittyy tiede- ja matkailuviestintään. Yksi tunnetuista asiakkaista on Madventures, jonka kirjeenvaihtajana Karjalainen kuvasi videoita seikkailuistaan Etelä-Amerikassa. Viime aikoina Karjalainen on käsikirjoittanut ja kuvannut musiikkiaiheista dokumenttia sekä kuvannut ja tuottanut videoita eri asiakkaille.

“Mulla oli aina ollut unelma olla sellainen seikkaileva toimittaja, ja tehdä itsenäistä työtä.”

Karjalainen haki opiskelemaan tiedeviestintää kandidaattina aate- ja oppihistoriasta. Maisteriohjelmassa puhutteli käytännönläheisyys ja oman substanssiosaamisen hyödyntäminen. Karjalainen olisi päässyt opiskelemaan myös musiikin tuottamista, mutta valitsi tiedeviestinnän. Valintaa ei ole tarvinnut katua.

“Paatuneena humanistina yllätyin, että kurssien lopputyöt sai usein myytyä ja julkaistua. Täällä mää vaan kirjoittelen ja siitä maksetaan”, Karjalainen vitsailee.

“TIEMA opettaa kaivamaan kiinnostavuuden esille, ja kertomaan siitä.”

Tiedeviestinnän koulutus on antanut syvyyttä tekemiseen

“Kirjoitin venezuelalaisista pöytävuorista, ja artikkelia varten istuin kirjastossa lukemassa maantieteestä ja geologiasta. Ilman tiedeviestinnän opintoja minulla ei olisi ollut samanlaisia valmiuksia yhdistää luonnontiedettä ja historiaa matkailuun. Kykenin menemään pintaa syvemmälle”, Karjalainen kertoo.

Harjoittelijana Suomen Akatemiassa ja Oulun yliopiston viestinnässä Karjalainen oppi ymmärtämään syvällisesti tiede- ja yliopistomaailmaa sekä tieteen rahoitusta. Ymmärryksestä oli hyötyä koulutussuunnittelijan pestissä Oulun yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa valmistumisen jälkeen.

Karjalainen kuitenkin halusi tehdä jotain muuta, ja haki harjoitteluun New Yorkin kulttuuri-instituuttiin. Hänellä oli taustalla taidehistorian opintoja, mutta ei mittavaa taidemaailman tuntemusta.

“Se oli paras hakemus minkä olen koskaan kirjoittanut. Tiedeviestinnässä puhutaan vaikeasti avautuvista asioista, ja sama pätee taiteeseen. Kerroin, että osaan avata vaikeasti käsitettävää tietoa ja tiedän, miten asioista kannattaa kertoa.”

Karjalainen sai paikan.

Puolen vuoden harjoittelun jälkeen Karjalainen halusi seikkailemaan. Jo opintojen aikana hän oli matkustellut aina kun mahdollista.

Karjalainen osti lennot Kuubaan ja mietti, mitä tekee seuraavaksi.

Seikkaillessaan parin vuoden ajan hän kirjoitti tieteellä höystettyjä matkailujuttuja ja täydensi niitä kuvaamillaan videoilla. Karjalainen tuotti videoita myös Madventuresille.

Seikkaileva toimittaja palasi Suomeen vuodenvaihteessa 2017 rakentamaan kivijalkaa ja kehittämään työnsä ammattimaisuutta. Hän sai starttirahan Kuume Productionsille, ja työllistää itsensä pääsääntöisesti videotuotantojen parissa.

“Mitään tästä ei olisi tapahtunut, jos en olisi lähtenyt tiedeviestinnän maisteriohjelmaan.”

Karjalaisen mukaan TIEMA ei tarjoa valmiita ratkaisuja, mutta se rohkaisee tekemään ja yrittämään ahkerasti.

“TIEMA on antanut tietoja, taitoja ja luottamusta omiin kykyihin.”

Teksti: Heidi Niemi. Kuva: Mikko Törmänen.

Juho Karjalainen

• Filosofian maisteri, tiedeviestintä

• Yrittäjä, Kuume Productions

Tutustu alan opiskeluun

Opiskele historiaa ja tieteiden ja aatteiden historiaa kandidaattiohjelmassa sekä tiedeviestintää maisteriohjelmassa tai avoimessa yliopistossa.