Tekniikan alan opinnoilla sujuvasti työelämään

Sama työpaikka, eri tekniikan ala. Diplomi-insinööri Taneli Salmi sekä tekniikan alan opiskelijat Joonas Mäenpää ja Sofia Loukkola työskentelevät TactoTek Oy:llä uuden teknologian parissa.
Kolme henkilöä seisoo lähekkäin portaissa

TactoTek tuli tutuksi luennolla

Taneli Salmi, Joonas Mäenpää ja Sofia Loukkola rupattelevat työpaikkansa kahvihuoneessa. He kaikki ovat Oulun yliopiston kasvatteja eri tekniikan aloilta. Taneli Salmi on valmistunut elektroniikan ja tietoliikennetekniikan diplomi-insinööriksi, Joonas Mäenpää opiskelee 5. vuotta tuotantotaloutta ja Sofia Loukkola 5. vuotta prosessitekniikkaa. Aulatiloissa päättyi juuri ammattikorkeakoulun opiskelijoille suunnattu yritysesittely, mikä tarkoittaa, että kovaäänistä kahvikonetta kehtaa taas käyttää.

Opiskelijavierailijat ovat tuttu näky TactoTekillä, ja myös yrityksen työntekijät jalkautuvat mielellään opiskelijoiden pariin. Tällaisten vierailujen kautta Salmi, Mäenpää ja Loukkolakin tutustuivat yritykseen, jonka teknologialla voidaan luoda älykkäitä pintoja.

”Kuulin yrityksestä, kun TactoTekin Johannes Soutukorva oli vierailevana luennoitsijana prosessien systemaattisen kehittämisen kurssilla. Täällä oli samaan aikaan paikka auki, ja ajattelin, että tässä voisivat yhdistyä mielenkiinnon kohteeni ja jo hankittu osaaminen. Olen aiemmin ollut kesätöissä terästehtaalla, mutta olen tarkoituksella hakenut laajempaa näkökulmaa siihen, minkälaisia erilaisia työpaikkoja voisi olla tarjolla. Siksi olen opiskellut sivuaineena tuotantotaloutta”, prosessitekniikkaa opiskeleva Loukkola sanoo.

Tuotantotalouden tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Mäenpää bongasi TactoTekin samaisen kurssin luennolta ja haki avoinna ollutta tehtävää, jossa tarjoutui mahdollisuus lopputyön tekemiseen.

Työnkuvaa saa muokata mieleisekseen

Elektroniikkaa ja tietoliikennetekniikkaa opiskellut Salmi on työskennellyt kaksi vuotta TactoTekillä. Siinä ajassa hän on saanut jo muokata työtehtäviään mieleisikseen.

”Tein yliopistolle diplomityötä, kun kuulin, että TactoTek hakee tutkimusinsinööriä. Aluksi olinkin tuolla tittelillä tutkimassa ja testaamassa elektroniikan komponentteja. Nykyään työskentelen pääasiassa elektroniikkasuunnittelijana, mutta teen myös monipuolisesti erilaisia tutkimus- ja tuotekehitystehtäviä. Olen saanut ehdottaa omia mielenkiinnon kohteitani, ja niitä on kuunneltu. Näin olen päässyt laajasti hyödyntämään ja kehittämään omaa osaamistani”, Salmi sanoo.

Monipuolinen tekeminen on kaikkien kolmen mukaan ehdottomasti etu TactoTekillä työskentelyssä.

”Jossain isommassa firmassa kehityt eri tavalla. Tulet taitavammaksi siinä, mitä teet, mutta samalla osaaminen kaventuu”, Salmi painottaa.

Taneli Salmi on kahdessa vuodessa päässyt muokkaamaan työnkuvaansa TactoTekillä omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Nykyään hän työskentelee elektroniikkasuunnittelijana sekä tekee myös erilaisia erilaisia tutkimus- ja tuotekehitystehtäviä.

Opiskelijat ratkovat aitoja ongelmia

Kolmikon mukaan Oulun yliopiston tekniikan alojen opinnot tukevat työelämää hyvin.

”Vaikkapa elektroniikan ja tietoliikennetekniikan opinnot on hyvin pitkälle räätälöity alueen yritysten tarpeisiin, joten sitä kautta syntyy mahdollisuuksia päästä käyttämään opittuja taitoja käytännössä.”, Salmi sanoo.

TactoTek esimerkiksi tekee aktiivista yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja toimii myös painettavan elektroniikan yhteistyöverkostossa, PrintoCentissä, jonka yhtenä tavoitteena on uusien osaajien kouluttaminen yritysten tulevaisuuden osaajatarpeisiin. Räätälöidyissä harjoitus- ja opinnäytetöissä opiskelijat pääsevät ratkomaan aitoja ongelmia ja tutustuvat samalla yritykseen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. TactoTekille työllistyneet opiskelijat jäävätkin pääsääntöisesti taloon harjoittelun tai lopputyön jälkeen.

Joonas Mäenpää kiittää englannin kurssia, jolla keskityttiin hiomaan CV kuntoon. ”Se oli hyvä esimerkki siitä, kuinka opinnot tukevat työelämää.”

Oulun alueen osaaminen on lisäarvo yliopiston valinnassa

Salmi, Mäenpää ja Loukkola pitävät arvokkaana asiana sitä, että Oulun alueen osaaminen tekniikan aloilla on globaalisti kiinnostavaa. Se on lisäarvo, mitä ei voisi saada muista yliopistoista.

”Isot yritykset ovat kiinnostuneita oululaisista osaajista”, Salmi tietää.

Loukkola, joka työskentelee autoteollisuudelle suunnattujen älykkäiden pintojen valmistusmenetelmien parissa, mainitsee tärkeänä seikkana myös mahdollisuuden vaikuttaa ympäristöön.

”Yksi parhaista puolista työssäni on, että pääsen työskentelemään sellaisten ratkaisujen parissa, joilla esimerkiksi pystytään vähentämään tuotteiden ympäristövaikutuksia."

Sofia Loukkola pitää tärkeänä, että työssä pystyy toimimaan ympäristön puolesta. Kierrätetty hopea on otettu talteen ja hyödynnetään teollisuudessa.

Vinkkejä hakijoille ja opiskelijoille

Taneli Salmi

”Hae rohkeasti töitä. Itse lähetin heti ensimmäisenä opiskelusyksynä ison nipun hakemuksia menemään sillä ajatuksella, että olisi mukavaa löytää sellainen työpaikka, jossa voisi työskennellä opintojen ohella. Sellainen löytyikin, ja olin kyseisessä yrityksessä osa-aikaisena useamman vuoden.”

Joonas Mäenpää

”Osallistu Oulun korkeakoulupäiville. Korkeakoulupäivät ovat todella hyvä tilaisuus päästä tutustumaan eri aloihin. Tuotantotalous ei ollut itselleni mitenkään tuttu ala, mutta kyseisen tapahtuman info oli käänteentekevä, ja päätin hakea.”

Sofia Loukkola

”Jos tekniikan ala kiinnostaa, ei oikeastaan ole väliä, mitä tekniikan alaa päädyt opiskelemaan. Mitä pidemmälle opintoja etenet, sitä enemmän pystyt vaikuttamaan opintojesi suuntaan esimerkiksi sivuaineilla eli vapaasti valittavilla opinnoilla.”

Teksti: Kati Valjus. Kuvat: Mikko Törmänen.

Taneli Salmi, Joonas Mäenpää & Sofia Loukkola

Taneli Salmi

Diplomi-insinööri, elektroniikka ja tietoliikennetekniikka, suuntautumisvaihtoehtona elektroniikkasuunnittelu. Sivuaineina mittaustekniikka ja fotoniikka.

Joonas Mäenpää

5. vuoden tuotantotalouden opiskelija, suuntautumisvaihtoehtona tuotannon ja toimitusverkoston johtaminen. Sivuaineena tietotekniikka.

Sofia Loukkola

5. vuoden prosessitekniikan opiskelija, suuntautumisvaihtoehtona automaatiotekniikka. Sivuaineena tuotantotalous.

Tutustu tekniikan alojen opiskeluun

Opiskele elektroniikkaa ja tietoliikennetekniikkaa, prosessitekniikkaa tai tuotantotaloutta kandidaattiohjelmissa tai maisteriohjelmissa.