YKSILÖIDEN JA PERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN HOITOTYÖSSÄ (IndFamilyNurs)
Tutkimusryhmän tiedot
Yksikkö ja tiedekunta
Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö
Lääketieteellinen tiedekunta
Yhteystiedot
Tutkimusryhmän vetäjä
- ProfessoriTarja Pölkki
Tutkimusryhmän kuvaus
Tutkimuksen painopisteet:
- Perhelähtöisyyden edistäminen; kehitetään perhe- ja ihmislähtöisyyttä arvioivia mittareita ja lisätään vanhempien/läheisten osallisuutta hoidossa
- Hoito- ja luontoympäristön vaikutus hyvinvointiin; korostetaan pohjoisen luonnon moninaisuutta ja sen tuottamista virtuaalisesti eri kohderyhmille
- Kivunarviointi ja-hoito; kehitetään ja testataan multimodaalisia kivunarviointimenetelmiä (huomioiden myös pelko, ahdistus, delirium), arvioidaan lääkkeettömien menetelmien vaikuttavuutta ja lisätään henkilökunnan ja opiskelijoiden osaamista koulutusinterventioiden avulla
Tutkimusmateriaalina käytetään laadullista ja määrällistä aineistoa, joka perustuu potilailta ja heidän perheiltään/läheisiltään sekä terveydenhuoltohenkilöstöltä kerättyihin haastatteluihin, kyselyihin ja dokumentteihin.
Tutkimusryhmässä käytetään menetelminä erityisesti interventiotutkimusta (RCT), systemaattista katsausta sisältäen meta-analyysin, sisällönanalyysia laadullisena tutkimusmenetelmänä sekä kehitetään psykometrisesti validoituja mittareita. Lisäksi menetelminä on mahdollista käyttää kohorttitutkimusta ja teorian kehittämistä ja testaamista.
Tutkimusryhmä
Tutkimusryhmää johtaa prof. Tarja Pölkki. Ryhmään kuuluu tutkijoita ja post-doc tutkijoita, tohtorikoulutettavia ja maistervaiheen opiskelijoita.
Yhteiskunnallinen vaikutus
Tutkimusryhmämme tavoitteena on tuottaa tutkimustietoa, joka mahdollistaa yhtenäisten käytäntöjen ja monitieteisten innovaatioiden kehittämisen perhelähtöisyyden ja hoidon vaikuttavuuden edistämiseksi eri hoitoympäristöissä. Tuotetuilla tuloksilla on mahdollista vähentää eriarvoisuutta, edistää oikeudenmukaisuutta ja lisätä osallisuutta hoitoon eri potilas- ja väestöryhmissä.
Tavoitteena on edistää kestävän kehityksen tavoitetta taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaikenikäisille, myös sairaalahoidossa oleville potilaille. Erityisesti mielenkiinnon kohteena ovat haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja perheet.
Tutkimushanke integroi eri tieteenalojen tuottamaa tietoa innovatiivisella tavalla hoidon laadun ja tuloksellisuuden parantamiseksi. Yhteistyötä tehdään sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä toimijoiden, paikallisten yritysten ja eri alan tutkijoiden kanssa kansallisesti ja kansainvälisesti.
Hankkeet
PEARL - Pain in Early Life
Icory Solution- Älykäs integroitu leikkaushoitoratkaisu
EduPal - Palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen koulutuksen monialainen ja työelämälähtöinen kehittäminen
inDemand - Terveydenhuollon organisaatioiden kanssa yhdessä luodut digitaaliset terveysratkaisut
EUROPAIN - EUROpean-Pain-Audit-In-Neonates
