Oulun ja Itä-Suomen yliopistot ja Luke yhteistyöhön puunsuojauksen tutkimuksessa

Tekesin INKA – Innovatiiviset kaupungit -ohjelmasta on myönnetty tukea 450 000 euroa Itä-Suomen yliopiston, Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteiselle Nanoteknisesti biosuojattu kestopuu (SafeWood) -projektille.

Puutuotteiden kestävöintiä kosteutta, lahoa tai valoa vastaan parannetaan erilaisten kemiallisten käsittelyjen avulla. Monet tehokkaaksi havaitut kemikaalit, kuten metallisuolat ja muut toksiset yhdisteet, ovat kuitenkin vaaraksi puurakenteita käyttäville ihmisille ja eläimille sekä ympäristölle. Siksi käsitellyn puun käyttöä rajoitetaan säädöksin ja ohjein ja lisäksi sen työstäminen, pintakäsittely ja kiinnittäminen saattavat vaatia tehoaineista riippuen erityistä ammattitaitoa. Elinkaarensa lopussa haitallisilla aineilla käsitelty puutuote muuttuu ongelmajätteeksi.

SafeWood-projektissa tutkitaan puun oman suojamekanismin teollista hyödyntämistä. Tämä perustuu havupuun kuoresta erotettujen uuteaineiden tai hitaan pyrolyysin sivutuotteena syntyvien nesteiden käyttöön suoja-aineina yhdessä kemiallisesti muokatun nanoselluloosan kanssa. Tavoitteena on ulkokäytössä kestävä puutavara, jonka käyttö on yhtä turvallista kuin käsittelemättömän puun.

Projektissa on mukana viisi kemian- ja metsäteollisuuden yritystä, jotka toimivat suoja-aineiden valmistuksen, puunsuojauksen ja suojatun puun käytön aloilla. Yhteistyöllä halutaan selvittää erotus- ja nanoteknologioiden mahdollisuuksia uusien puualan tuoteinnovaatioiden toteuttamisessa.

Oulun yliopiston osuutta hankkeessa johtaa Associate professor Henrikki Liimatainen kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksiköstä.

Viimeksi päivitetty: 2.8.2016