Kesä­opinto­pisteitä uutuus­elokuvia analysoimalla – liity mukaan etä­leffa­festareille!

Kuvittele leuto alkukesän päivä parvekkeella istuskellen. Sinä, läppäri, kuppi kahvia tai teetä. Katsot ennakkoon syksyllä järjestettävän, 40. Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin ohjelmistoa. Olet eturintamassa: tiedät jo nyt, mistä marraskuussa puhutaan. No, Suomen kesä on oikukas. Jos sataa kaatamalla, voit linnoittautua sängyn pohjalle tai sohvannurkkaan, ja olla silti ajan hermolla.

Mediakasvatuksen perusteet: Lasten- ja nuortenelokuvien festivaali on sopiva kurssi juuri sinulle, jos (raksi ainakin yksi):
- Tykkäät elokuvien katselusta ja niiden ruotimisesta jälkikäteen muiden kanssa
- Olet aina salaa haaveillut elokuvatutkimuksen opiskelusta, mutta et tiedä, mistä aloittaa, tai haluaisit ainakin kokeilla, olisiko aine sinun juttusi
- Tähtäät opettajaksi, ja tarvitset urallisia valmiuksia mediakasvatukseen
- Luet päivittäin uutisotsakkeita ja mietit toistuvasti, kuinka tämänkin olisi voinut toteuttaa kriittisemmin tai tiedostavammin – tai vaihtoehtoisesti haluat kehittää omaa haukankatsettasi
- Olet kiinnostunut elokuva-alasta ja toivot voivasi verkostoitua sekä toimia yhteistyössä paikallisten elokuvatapahtumien ammattilaisten kanssa
- Olet väsynyt pitkien esseiden kirjoittamiseen ja tenttikirjallisuuden kahlaamiseen, ja haluaisit sen sijaan tehdä lyhyitä, napakoita tehtäväkokonaisuuksia
- Olet hiljattain havahtunut, että opintopisteitä olisi tarvinnut tänä lukuvuonna enemmän – tai kesän aikataulusi on muuten vain tylsistyttävän tyhjä

Mediakasvatuksen perusteet: Lasten- ja nuortenelokuvien festivaali (687517P, 5 op) on OY:n elokuvatutkimuksen sekä Oulun Elokuvakeskuksen yhteistyössä toteuttama kurssi, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan Oulun kansainväliseen lasten- ja nuortenelokuvien festivaaliin ja auttamaan festivaalimateriaalien suunnittelussa. Tämä teemakurssi korvaa perusopintojakson 687517P Mediakasvatuksen perusteet (5 op).

Opintojakso toteutetaan kokonaan etänä verkossa aikavälillä 17.5. – 27.6. Kurssilla ei ole reaaliaikaista kontaktiopetusta, joten opintojakso sopii myös työssäkäyville.

Intensiiviverkkokurssilla katsomme useita, kansainvälisesti tuotettuja lasten- ja nuortenelokuvia. Kurssisisältöihin, eli elokuvakasvatukseen sekä lasten- ja nuortenelokuvan genreen, virittäydytään aluksi asianmukaisilla opetusvideoilla.

Viikoittaiset tehtävät koostuvat Moodlessa käytävistä keskusteluista sekä lyhyistä (1-2 sivuisista) elokuvaraporteista, joissa arvioidaan elokuvien sisältöä ja pohditaan teosten soveltamista mediakasvatustarkoituksissa. Erityisen hyvin kirjoitettuja raportteja voidaan hyödyntää tulevan festivaalin tapahtumien yhteydessä. Lisäksi kurssin kautta on mahdollista verkostoitua Elokuvakeskuksen kanssa ja päästä tuottamaan sisältöä tulevan festivaalin ohjelmistolehtiseen.

Koska elokuvamateriaali jaetaan sähköisesti, jokainen kurssille osallistuva opiskelija on velvoitettu allekirjoittamaan katselusitoumuksen, jossa sitoutuu kurssin sääntöihin.
Kurssi on avoin kaikille Oulun yliopiston läsnä oleville opiskelijoille ja sen suoritus arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty.

Kurssille otetaan mukaan 20 ensiksi ilmoittautunutta opiskelijaa. Ilmoittautuminen WebOodissa alkaa tänään maanantaina 3.5. ja jatkuu 16.5. asti: https://tinyurl.com/leffafestareille

Elokuvakatselemisiin!
Aino Isojärvi /elokuvatutkimus