University of Oulu, 2019

Kuinka klassikot löysivät Oulun 50 vuotta sitten -seminaari

Lauantai, lokakuu 19, 2019

ELOKUVA-ARKISTOA OULUSSA JO 50 VUOTTA

Oulu oli yksi ensimmäisiä kaupunkeja, jossa Suomen elokuva-arkisto aloitti maakunnallista esitystoimintaansa vuonna 1969. Oulun esityssarja osoittautui elokuvan ystävien kestosuosikiksi: se jatkuu yhä, ja on elokuva-arkiston - nykyisen Kansallisen audiovisuaalisen instituutin - maakuntasarjoista pitkäikäisin. Sarja täyttää tänä syksynä 50 vuotta.

Elokuva-arkiston sarja on paitsi tarjonnut valkokankaan mannaa lukuisille sukupolville, vaikuttanut myös laajemmin elokuvan kentällä. Oulussa se muun muassa edesauttoi maamme vanhimman alueellisen elokuvakeskuksen, Oulun Elokuvakeskuksen syntyä. Aikoinaan elokuvateatteri Kino-Aulassa käynnistyneen sarjan esityspaikat ovat vaihdelleet vuosien mittaan. Pitkälle yli 20 vuotta elokuvia on näytetty Elokuvakeskuksen Studiossa kulttuuritalo Valveella.

Studiossa (Hallituskatu 7 II krs.) järjestetään lauantaina 19.10.19 myös Suomen elokuva-arkiston Oulun sarjan juhlaseminaari "Kuinka klassikot löysivät Oulun 50 vuotta sitten", alaotsikoltaan "muisteja Suomen elokuva-arkiston aluesarjasta alusta tähän päivään". Kello 10.00 alkava seminaari lähtee liikkeelle Katri Tenholan tuomalla Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tervehdyksellä. Tuon jälkeen Oulun sarjan eri aikojen puuhahenkilöt muistelevat sen vaiheita. Mukana ovat niin arkkitehti Raimo Ahonen ja festivaalijohtaja Pentti Kejonen, jotka luotsasivat sarjaa jo alkuvuosina, kuin myöhemmin ohjelmistosta vastannut Sauli Pesonen ja nykyinen vetäjä Antti Autio. Tauon jälkeen seminaari jatkuu Jean Rouchin ja Edgar Morinin pitkällä dokumentilla Ranskalainen päiväkirja, joka oli mukana jo elokuva-arkiston ensimmäisessä Oulun sarjassa vuonna 1969.

Kuinka klassikot löysivät Oulun 50 vuotta sitten -seminaarin järjestävät Oulun Elokuvakeskus ry ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti

Elokuvateatteri Studio (Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, II krs.)

Takaisin tapahtumiin

Viimeksi päivitetty: 9.10.2019