Materiaali- ja konetekniikka
Materiaali- ja konetekniikka sisältää neljä erillistä opintosuuntaa: auto- ja työkonetekniikka, koneensuunnittelu, materiaalitekniikka ja tuotantotekniikka. Myös tutkimus on painottunut vastaavasti neljälle eri painoalueelle mutta kuitenkin niin, että yhteisenä tekijänä on uudet lujat teräkset sekä niiden valmistus, käyttö ja hyödyntäminen koneissa, kulkuneuvoissa sekä erilaisissa rakenneratkaisuissa.
Väitökset
Hienojakoinen jäännösausteniitti mikrorakenteessa ja sen vaikutus 0.3 % hiiltä sisältävien uusien ultralujien teräksien mekaanisiin ominaisuuksiin.
Epämetalliset sulkeumat teräksissä ja niiden vaikutus sitkeysominaisuuksiin. Ultralujat teräkset sekä lujat offshore-teräkset
Development and Application of a Tuning-Fork Test in Studying Hydrongen-Induced Fracture in As-Quenched Martensitic Steels
Niobi-, molybdeeni- ja booriseostuksen vaikutus ultralujien terästen mekaanisiin ominaisuuksiin ja mikrorakenteeseen.
Materiaalitekniikan opintosuunta kouluttaa osaajia niin metallien jalostuksen kuin metallituote- ja elektroniikkateollisuuden tarpeisiin. Materiaalitekniikan diplomi-insinöörien toimenkuva on laaja lähtien materiaalien kehittämisestä niiden käyttöön ja valmistukseen. Tuotantotekniikan diplomi-insinöörit ovat avainasemassa eri teollisuusalojen tuotantolinjojen suunnittelussa, ohjauksessa sekä käytössä. Koneensuunnittelun opintosuunnalla syvennytään mm. koneiden suunnitteluun, tuotekehitykseen ja koneiden konstruktiotekniikkaan. Auto- ja työkonetekniikassa painotetaan raskaan kuljetuskaluston sekä erilaisten nykypäivän työkoneiden suunnittelua, tuotekehitystä ja kontruktiotekniikkaa. Kaikkien näiden opintosuuntien laaja-alainen koulutus mahdollistaa hyvin monenlaiset työtehtävät.
Materiaali- ja konetekniikan tutkimusyksikkö on keskeinen Oulun yliopiston koordinoiman Terästutkimuskeskuksen Centre for Advanced Steels Research (CASR) jäsen tutkimuksen suuntautuessa yliopiston ”Kestävät materiaalit ja järjestelmät” fokusalueelle.
Materiaali- ja konetekniikan tutkimuspalvelut.
Projektit
Advanced Steels for the Green Planet (AS4G) - (I)
Advanced Steels for the Green Planet AS4G (II)
AI Powered Characterisation and Modelling for Green Steel Technology
Computationally Aided Systems Engineering for Marine Advanced Technology for Th…
Development of New High Strength Austenitic Stainless Steels for Large Lightwei…
ENGINE
Fossil-Free Steel Applications
Green Factory - Towards Carbon Neutral Production
Materials for CO2-Neutral Processes in Resource-Intensive Industries
Materials Performance Competence Spearhead
Pohjoismaisen vetyverkon materiaalit ja rakenteellinen eheys
Vetysäiliö Oulun yliopiston vetytutkimukseen - OYH2
UTAH2 - Vedyn tuotanto- ja käyttömahdollisuudet osana paikallista energiaratkai…
Sähköpostiosoitteet ovat (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta) etunimi.sukunimi @ oulu.fi
Henkilökunnan puhelinnumerot löytyvät yliopiston yhteisestä puhelinluettelosta.