Oulun yliopiston Giellagas-instituutilla on valtakunnallinen erityistehtävä edistää saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opetusta ja tutkimusta. Saamelaisen kulttuuriarkiston ylläpitäminen ja kehittäminen on tärkeä osa tätä tehtävää. Kulttuuriarkistoon on tallennettu runsaasti saamelaisten arkielämää käsittelevää haastattelu-, kuva- ja videomateriaalia.
Arkisto palvelee saamen kielten ja kulttuurin tutkimusta ja opetusta ja toimii saamelaisille yhteyskanavana menneisiin sukupolviin. Lisäksi arkisto tarjoaa yli sadan vuoden ajalta kerättyä materiaalia monitieteisen arktisten alueiden tutkimuksen käyttöön.
Kulttuuriarkiston parissa työskentelevä yliopistonlehtori Marko Jouste vertaa saamen arkistoa Kalevalaan, johon on tallennettu Lönnrotin toimittama versio suomalaisia kansantarinoita. Saamen arkistossa saamelaisten historia ja kulttuuri on kerrottu ihmisten omilla äänillä ja saamen kielillä. Varhaisimmat haastateltavat ovat syntyneet 1840-luvulla ja vievät kuulijan täysin toisenlaiseen maailmaan kuin missä nyt elämme.
”Kuvittele, että saat kuulla esivanhempiesi äänen vuosikymmenten takaa. Äänen voima on uskomaton. Ihmisen äänen mukana pääsee jonnekin todella kauas”, Jouste sanoo.
Viimeksi päivitetty: 16.4.2020