Kalle Päätalo tutkijoiden silmin -symposiumi

Kirjailija, professori Kalle Päätalon syntymästä tulee kuluneeksi ensi marraskuussa 100 vuotta. Kunniatohtorinsa juhlavuoden kunniaksi Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta järjestää ”Kalle Päätalo tutkijoiden silmin” -symposiumin

perjantaina 8.11.2019 kello 9–16 Oulun kaupunginkirjaston Pakkala-salissa.

Symposiumissa tieteellisen puheenvuoron käyttävät muun muassa Kalle Päätalosta väitelleet filosofian tohtorit Ritva Ylönen ja Sari Keskimaa. Kirjallisuudentutkija, Päätalo-elämäkerturi Ritva Ylönen puhuu Iijoki-sarjasta lukijoiden mielen apteekkina ja suomen kielen tutkija Sari Keskimaa Iijoki-sarjasta kielentutkijan aarreaittana.

Ohjelma

9.00 Harri Mantila ja Maija Saviniemi: tervetuliaissanat, Suomen Kirjailijaliiton varapuheenjohtaja Hannu Niklander: tervehdyspuheenvuoro
9.20 filosofian tohtori Sari Keskimaa: Iijoki-sarja – kielentutkijan aarreaitta (suomen kieli)
10.00 filosofian tohtori, professori Harri Mantila: Rousto-Ville – mies ja murre (suomen kieli)
10.30 filosofian tohtori, yliopistonlehtori Maija Saviniemi: Kallio-Herkko kielenkäyttäjänä (suomen kieli)
10.55 terveystieteiden tohtori, Metropolia-ammattikorkeakoulun yliopettaja Hannu Puhakka: Päätalo-tutkimushankkeen lyhyt esittely (hoitotiede)
11.00 lääketieteen ja kirurgian tohtori, sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen: Päätalon tuotanto lääketieteellisestä näkökulmasta (lääketiede)
11.30 omakustanteinen lounas
12.30 filosofian lisensiaatti, tohtorikoulutettava Matti Leiviskä: Päätalon teokset historiallisena aineistona (historia)
13.15 filosofian tohtori, historiantutkija Pekka Kaarninen: Kalle Päätalo elokuvissa (historia)
14.00 Riitta Päätalo ja Vilja Päätalo: Oma isä ja isoisä tutkimuskohteena
14.15 omakustanteinen kahvi
15.00 filosofian tohtori, kirjallisuudentutkija ja kirjailija Ritva Ylönen: Iijoki-sarja lukijoiden mielen apteekkina (kirjallisuus)
15.45 filosofian tohtori, professori, dosentti Sanna Karkulehto: Päätalon tuotanto sukupolvikokemuksena ja kulttuurisena varantona (kirjallisuus, kommenttipuheenvuoro)
16.00 päätössanat
18.00 omakustanteinen illallinen Sokeri-Jussissa (pöytävaraus on tehty vain kutsuvieraille, mutta mukaan saa halutessaan tulla)

Symposiumiin on vapaa pääsy.

Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä. Suoratoiston seuraamiseen ei tarvitse käyttäjätunnusta, vaan suoratoisto avautuu suoraan linkistä symposiumin aikana. Kaarnisen puheenvuoroa lukuun ottamatta tilaisuuden tallenne on katsottavissa linkistä myös jälkikäteen.

Symposiumin yhteydessä julkistetaan Päätalon juhlavuoden kunniaksi toteutettuja tutkimusta edistäviä ja Päätalon lukijoita kiinnostavia Päätaloon ja Ouluun liittyviä hankkeita. Oulun kaupunginkirjasto järjestää Päätalo-juhlamatinean heti symposiumia seuraavana päivänä eli lauantaina 9.11.2019.

Lisätietoja ”Kalle Päätalo tutkijoiden silmin” -symposiumista antaa yliopistonlehtori Maija Saviniemi sähköpostitse osoitteesta maija.saviniemi@oulu.fi tai puhelimitse numerosta 0294 483 481.

Suomen kielen, kirjallisuuden ja historian opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä tapahtumasta kurssisuoritus valinnaisiin opintoihinsa.

Kalle Päätalo puolisonsa Leena Päätalon kanssa promootiotilaisuudessa kesäkuussa 1994.

Viimeksi päivitetty: 6.11.2019