Arkeologian opetuskaivaukset 19.-30.8. Sievissä

Tämän vuoden opetuskaivaukset (687366A Arkeologinen tiedonhankinta ja käsittely II) järjestetään Sievin Kiurunkankaan rautakautisella kohteella 19.-30.8. Opintojaksoon kuuluva jälkityökurssi on 9.-20.9. Arkeologian laboratoriossa.

Kohde

Kiurunkangas sijaitsee Sievin kunnassa Oulusta noin 150 km etelään, arviolta kahden tunnin ajomatkan päässä. Kohde löytyi syksyllä 2018, kun joukko paikallisia metallinilmaisinharrastajia paikansi peltosaarekkeen kivikkoiselta rinteeltä joukon keski- ja myöhäisrautakautisia esineitä. Löytöaineisto sisältää muun muassa ristiretkiaikaisen eläinriipuksen sekä useita kirveitä ja muita työkaluja. Oulun yliopiston tekemien esitutkimusten aikana löytöpaikoissa tavattiin palaneita luita sekä lukuisia lisälöytöihin viittaavia metallisignaaleja. Alustavan arvion mukaan kyseessä on keskiseltä rautakaudelta myöhäisrautakaudelle ajoittuva polttokalmisto. Kaivaustutkimuksen tavoitteena on varmistaa kohteen luonne sekä mahdollisuuksien mukaan täsmentää sen ajoitusta, laajuutta ja sisäisiä rakenteita.

Majoittuminen ja ruokailu

Opiskelijat majoittuvat yhteismajoituksessa vajaan kilometrin päähän tutkimusalueesta omakotitalossa osoitteessa Niemeläntie 1. Paikka toimii maatilamajoitustyyppisesti ja kukin opiskelija tuo mukanaan oman lakanan, tyynyliinan ja makuupussin. Majapaikassa on keittiö. Aamiainen ja maastoeväät kustannetaan ja tehdään itse. Työpäivän jälkeen pyritään järjestämään yhteinen keittopäivällinen, jonka kustannuksista vastaa Sievin kunta. Majoituspaikassa on peseytymismahdollisuus ja sauna. Saunan käytöstä peritään erillinen maksu.

Kulkeminen Oulusta

Autoilu Sieviin ja takaisin tapahtuu vuokra-autoilla myöhemmin tarkentuvan aikataulun mukaisesti. Alustavan aikataulun mukaisesti lähtö Sieviin on sunnuntaina 18.8. alkuillasta ja paluu Ouluun saman viikon perjantaina 23.8. myöhään illalla. Takaisin Sieviin lähdemme 25.8. sunnuntaina ja paluu kaivausvälineiden kanssa yliopistolle arkeologian laboratorioon perjantaina 30.8. illalla. Liikkuminen Sievissä (esim. kaupassa käyminen) tapahtuu samoilla autoilla. Aikataulu tarkentuu kesän aikana.

Varustus

Osallistujien on syytä varautua vaihtelevaan kesäsäähän. Tämä tarkoittaa sekä maastokelpoisia jalkineita, sadevarusteita ja lämpimiä vaatteita, mutta myös aurinkovoiteita, juomapulloja ja suojaavaa päähinettä. Hyttyskarkoite voi myös olla tarpeen.

Työaika

Aloitamme päivittäin työt kohteessa klo 8.30 ja lopetamme klo 16.30. Aikataulumuutokset ovat mahdollisia ja todennäköisiä ja pyrimme ottamaan huomioon vaihtelevat olosuhteet ja sosiaaliset tilanteet.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu suoraan ja ensisijaisesti sähköpostilla Jari Okkoselle (jari.okkonen[at]oulu.fi) Juhannukseen 22.6. mennessä, sekä myöhemmin WebOodiin (kun ilmoittautuminen aukeaa). Jos sinulla on kysyttävää opetuskaivauksista ota yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse 0400199279. Jos olet tulossa toukokuussa järjestettävälle Arkeologinen tiedonhankinta ja käsittely I - kurssille, sinulla on hyvä mahdollisuus kysyä opetuskaivauksesta sen aikana.

Viimeksi päivitetty: 16.4.2019