Finalaska

Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

Oulun yliopiston historian yliopistonlehtori Henry Oinas-Kukkosen teos Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta (Vastapaino 2017) on ensimmäinen tutkimus, jossa esitellään toisen maailmasodan aikana Yhdysvalloissa tehtyjä suunnitelmia suomalaisten evakuoimiseksi.

Yhdysvalloissa alettiin toisen maailmansodan aikana pelätä suomalaisten kansanmurhaa. Pienen kansan pelastamiseksi ehdotettiin ja suunniteltiin salaista evakuointioperaatiota. Ehdotusten mukaan amerikkalaiset noutaisivat suomalaispakolaiset merten takaa ja kuljettaisivat Alaskaan.

Suomalaisten avulla piti kehittää Alaskan territoriosta uusi osavaltio. Suomalaisten omasta osavaltiosta käytettiin myös nimitystä Finalaska. Ehdotus ei ollut perusteetonta haihattelua vaan harkittu vaihtoehto suuressa Alaskan kehittämisohjelmassa. Suomalaisten siirtämistä Alaskaan pohdittiin niin lehtien palstoilla kuin korkeimmassa valtiojohdossa läpi sodan. Erilaisia ehdotuksia laativat valtakunnanpoliitikot, virkamiehet, sotilasjohtajat ja jopa rivikansalaiset.

Suomen tasavallan edustusto Yhdysvalloissa joutui ottamaan kantaa suomalaispakolaisten siirtoasiaan. Myös Suomen lehdistössä uutisoitiin ajatuksesta. Sotatapahtumien vuoksi suunnitelmat kuitenkin salattiin ja lopulta jäädytettiin keväällä 1944, ja ne painuivat amerikkalaisten arkistojen kätköihin yli 70 vuodeksi.

Finalaska: unelma suomalaisesta osavaltiosta esittelee ihmiset, jotka sitoutuivat suomalaispakolaisten siirtotavoitteeseen niin paljon, että ryhtyivät toimimaan asian puolesta. Teoksessa ehdotusten perusteet ja piirteet esitellään ja asetetaan asiayhteyksiinsä. Tutkimus perustuu erittäin laajaan ja monipuoliseen lähdeaineistoon, jota on koottu etupäässä Yhdysvalloista mutta myös Suomesta. Kyseessä on historiatieteellinen perustutkimus sille tyypillisine menetelmineen, joita tarvitaan monipuolisen ja -mutkaisen aineiston tulkitsemiseksi.

Lisää aiheesta muualla

Viimeksi päivitetty: 11.1.2018